A kormány kedden benyújtotta munkahelyvédelmi akcióterv keretében 300 milliárd forintos adó- és járulékcsökkentési programját.

  • A foglakoztatás első két évében 14,5 százalékpontnyi járulékkedvezményt kap százezer forint fizetés alatt a gyesről, gyedről visszatérő munkavállalói után a munkáltató, illetve a tartós munkanélküli állományból felvett új foglalkoztatott után. Tartós álláskeresőnek az számít, aki felvételt megelőző kilenc hónapból legalább fél évig regisztrált munkanélküli volt. A szociális hozzájárulási adó (munkaáltatói tb-járulék mértéke) jelenleg 27 százalék - az ígéretek szerint ennek felét elengedte volna kormány - ám törvénybe beírt 14,5 százalékos adókedvezmény ennél nagyobb - hisz így két évig csak 12,5 százalékos szociális hozzájárulási adót kell fizetni.
  • A bejelentéseknek megfelelően 25 évnél fiatalabb és az 55 évnél idősebb munkavállalók esetében bruttó százezer forint fizetés 14,5 százalékával csökkenthető a munkáltatói teher mértéke, hasonlóan a szakképzettséget nem igényló munkakörben foglalkoztatottak közterhéhez. A kedvezmény a százezer forintnál magasabb jövedelmekre is érvényes az összeghatárig, ugyanakkor a tb-adókedvezmény nem vonható össze más kedvezményekkel - ilyen a Start Plusz, a Start Extra vagy a Start Bónusz adókedvezmény.
  • Január elsejétől a kormány bevezeti a pénzforgalmi adózást az áfa-körben az évi 500 ezer eurónál alacsonyabb árbevételű cégeknél. A pénzforgalmi adózás lényege, hogy csak a befolyt számlák után kell az áfát befizetni. Az adófizetési halasztásnak a feltétel, hogy szerepeljen a kiállított számlán a pénzforgalmi adózás ténye. Ugyanakkor nem választható a pénzforgalmi adózás azon cégek számára, amelyek alanyi adómentességet élveznek, továbbá a mezőgazdasági tevékenységet folytató adózók.
  • A kormány módosítja a gazdasági társaságokról szóló törvényt és számviteli törvényt, eszerint 2014. május 31-ig figyelmen kívül lehet hagyni azt a szabályt, hogy kötelező a saját tőke emelése abban az estben, ha a tőkevesztés az árfolyamveszteség miatt következett be a 2011-es és 2012-es üzleti évben.