Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A nagy áruházláncok azt állítják, hogy teljes egészében átadják vevőiknek a sertéshús január 1-jén életbe lépett áfacsökkentéséből eredő áresést - írja a Világgazdaság. Ezt le is ellenőrizték egyiküknél (a Tescónál) a lap munkatársai, és azt tapasztalták, hogy ugyanaz a termék, a karaj ára 17,3 százalékkal mérséklődött szilveszterhez képest. A többi áruházláncnál is jelentős különbséget tapasztalhatnak a vevők.

A végeredmény az lett, hogy a sertéshús olcsóbb lett a szárnyasok húsánál, ami a sertéstermelők javára billentheti a mérleget a húsellátás piacán. A két húsfajta fogyasztása eddig nagyjából egyenlő volt Magyarországon, a szárnyasok némi előnyével. A karaj mellett, a comb, a csülök, a dagadó, az oldalas és a lapocka áfája csökkent  27-ről 5 százalékra. A felvágottak, a sertésmáj és -láb, és a zsírszalonna nem lett olcsóbb.

Az ingatlanfejlesztők öröme

Ugyanilyen mértékbe csökkent a 150 négyzetméteresnél kisebb új építésű lakások és a 300 négyzetméteresnél nem nagyobb új építésű családi házak forgalmi adója. A szakértő biztosak abban, hogy ez nem hoz 22 százalékos árcsökkenést. A VG idézi az Otthon Centrum ingatlanközvetítő cég előrejelzését, amely szerint legfeljebb 5-8 százalékos mérséklődés várható. A legoptimistább szakértők 10 százalékos mínuszt jósolnak.

Ennek az az oka, hogy a fejlesztők várhatóan lenyelik az adócsökkenés harmadát-felét. Ezzel igyekeznek majd javítani az új lakások építésének alacsony hozamán. További bibi az áfa mérséklésével, hogy ennek köszönhetően megnőhet a kereslet az építési telkek iránt, amelyek emiatt drágulhatnak. Ez is elnyelheti a kisebb adó egy részét.