A luxembourgi tanácskozáson elfogadott megállapodás értelmében 2017-től, a Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD) szabályaival összhangban a 28 tagállam automatikusan hozzáférhet az állampolgárai által más uniós országokban végzett pénzügyi tevékenységből származó jövedelmek adataihoz, így az esetlegesen kamatokból, osztalékokból származó jövedelmekre és számlaegyenlegekre vonatkozó információkhoz is.

A megállapodásba Ausztria és Luxemburg, bankszektoraikat védelmezendő hosszú időn át nem volt hajlandó belemenni, és bár a megállapodás szükségességét a 28 tagállam közül senki sem vitatta, Bécs és Luxembourg a megvalósítás pontos menetrendjét illetően volt különvéleményen. A keddi tanácskozáson ugyanakkor a luxemburgi pénzügyminiszter, Pierre Gramegna tudatta kollégáival, hogy országa készen áll az adatcserére. Ezt követően Ausztria azzal a feltétellel fogadta el a kompromisszumot, hogy 2017-hez képest egy év haladékot kap, hogy kiépítse az információcseréhez szükséges infrastruktúrát.

"Ausztriában nincs ilyen információs összeköttetés a bankszektor és az államigazgatás között. Egy új rendszert kell létrehoznunk a semmiből" - magyarázta kollégáinak Hans-Jörg Schelling osztrák pénzügyminiszter.

Az OECD által kidolgozott szabályok azt a célt szolgálják, hogy a szervezet országai között ne lehessen pénzek átcsoportosításával jövedelmeket eltitkolni az adóhatóságok elől. A megállapodás az úgynevezett adminisztratív együttműködésről szóló uniós irányelvet bővíti majd, amelynek keretében a munkaviszonyból, igazgatói tiszteletdíjakból, életbiztosításokból, ingatlanból vagy nyugdíjból származó jövedelmekre vonatkozó adatokat a tagállamok eddig is automatikusan hozzáférhetővé tették egymás számára.

Algirdas Semeta, az Európai Bizottság adóügyekért, valamint csaláselleni küzdelemért felelős tagja úgy kommentálta a megállapodást, hogy a bankok titkolózásának immár vége, automatikus információcsere pedig a jövőben a lehető legszélesebb körben érvényesül majd.