A kormánytisztviselők juttatásának indoka, hogy a vonatkozó jogszabályok szerint nem okozhat pluszterhet a munkavállalónak a fizetés bankszámlára érkezése és az összeg felvétele. Azonban a többi közalkalmazottnak, például a pedagógusoknak nem kompenzálták a bankszámlavezetésből származó pluszkiadást. Mint ismert, egy pedagógusnak, Nagy Erzsébetnek, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete pécsi ügyvivőjének perelnie kellett, hogy munkáltatója három esztendőre visszamenőleg évi 5462 forint költségtérítést fizessen meg neki.

A Blikk által kikért adatok szerint a Honvédelmi Minisztérium és a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium évente fejenként bruttó 2000 forintot fizet dolgozóinak és a katonáknak a bankszámla-költségtérítésre. A lap összesítése szerint a legnagyvonalúbb a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium, ahol átlagosan bruttó 76 ezer forint jár egy kormánytisztviselőnek.

A Miniszterelnökségen és a gazdasági tárcánál évi 30 ezer forint üti egy-egy dolgozó markát - írta a lap. A külügyi tárca 20 ezer, az erőforrás-minisztérium 10 ezer forintot ad, a Belügyminisztériumban 4000 forintnyi kompenzáció jár.