A kormány által szerda éjjel elfogadott törvénycsomag rendelkezései a számítások szerint 900 millió eurót hagynak a vállalkozásoknál a járulékok csökkentésén keresztül. A kormány számításai szerint így havi 100 euróval több marad az átlagos jövedelmű dolgozóknál.

A munkát terhelő adók csökkentése miatt kieső bevételek pótlására a kormány 21 százalékra megemeli az elektromos energiát terhelő áfát, amelyet az előző kormány 6 százalékra csökkentett, valamint növeli az üdítő italok, az alkohol és az üzemanyagok után fizetendő adót is.

A belga hírügynökség értesülései szerint a kormány azt is tervezi, hogy "spekulációs" adót vet ki azon részvényeladásokra, amelyeket tulajdonosaik hat hónapnál rövidebb ideig birtokoltak.

A most elfogadott törvénycsomag a Charles Michel vezette, tavaly októberben hatalomra került jobboldali kormány egyik fő intézkedése az ország költségvetésének kiegyensúlyozására, amely a kormány reményei szerint 2018-ra megtörténik. Tavaly Belgium költségvetési hiánya 3,2 százalék volt GDP-arányosan.