Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Nagyon örülök, hogy a magyar emberek hangja meghallgattatott. Büszke vagyok arra, hogy az Európai Bizottság pozitív szerepet tudott játszani és játszhatott az európai értékek és a digitális Európa megvédésében - fogalmazott a leköszönő biztos közleményében.

Kroes az internetadót korábban élesen bírálta szóvivője útján és személyesen is, sőt, az október 26-i - első - tüntetés előtt twitter-üzenetben buzdított a tiltakozásra. A biztos többször hangsúlyozta, hogy az internethasználatot ösztönözni kell és a magyar kormány által belengetett tervezet nagyon rossz irányba mutat - főleg olyan tagállam esetében, amelynek a digitális mutatói rendre az uniós átlag alatt vannak.

Az Európai Bizottság péntek déli sajtótájékoztatóján - amely a távozó testület által szervezett utolsó ilyen sajtóesemény volt - Ryan Heath szóvivő újságírói kérdésre hangsúlyozta az MTI tudósítása szeirnt: az internet szabályozása során nagyon óvatosan kell eljárni, hiszen az természeténél fogva globális jellegű, és nem mosható össze egyéb távközlési szolgáltatási formákkal.

Orbán Viktor miniszterelnök péntek reggel a Kossuth Rádióban bejelentette: a távközlési adó kiterjesztése ebben a formában nem vezethető be, így módosítani kell a parlament előtt fekvő adótörvény-javaslatot. A kormányfő azt mondta, azért nem vezethető be az új adótípus ebben a formában, mert "a vita félrecsúszott", "nincs meg a közös alap", hiszen az emberek internetadót látnak, miközben a kormány egy technikai módosítással a távközlési adót akarta kiterjeszteni. Közölte egyúttal, hogy az ünnepek után, január közepén nemzeti konzultációt kell indítani az internetről, benne a pénzügyi kérdésekről.

Deutsch Tamással lehet majd nemzeti konzultálni

Deutsch Tamás, a Fidesz európai parlamenti (EP-) képviselője lesz felelős az internettel kapcsolatos jövő évi nemzeti konzultáció tartalmi kérdéseiért és az egyeztetések lebonyolításáért - közölte a Fidesz kommunikációs igazgatója pénteken. Kocsis Máté a Facebook-oldalán közzétett tájékoztatásában megismételte Orbán Viktor miniszterelnök péntek reggeli bejelentését, amely szerint "látva azt, hogy a távközlési adó tervezett technikai kiterjesztéséről teljes félreértés alakult ki, és az emberek megkérdőjelezik a javaslat ésszerűségét, ez az adó ebben a formában nem vezethető be".

A Fidesz kommunikációs igazgatója közölte: szeretnék a lehető legtöbb fórumon meghallgatni az emberek véleményét, ezért 2015 elején "nemzeti konzultációt fogunk lefolytatni az internetről", benne az internet szabályozásáról és a pénzügyi kérdésekről. Emellett szakmai egyeztetéseket kezdeményeznek a szolgáltatókkal és szakmai szervezetekkel. Ezek előkészítéséért, a nemzeti konzultáció tartalmi kérdéseiért és az egyeztetések, viták lebonyolításáért Deutsch Tamás fideszes EP-képviselő lesz felelős - tudatta.