Ha május, akkor szerelem és adóbevallás. A személyijövedelemadó-bevallás benyújtásának idei, május 21-i határidejéhez közeledve egy olyan adózási kérdésre szeretnénk felhívni a magánszemélyek figyelmét, amelyre sokan talán nem is gondolnak bevallásuk elkészítésekor.

Az elmúlt néhány évben egyre több magyar magánszemély nyitott külföldön bankszámlát (például Szlovákiában, Ausztriában vagy Svájcban), és ennek következtében külföldről származó kamatjövedelemre tett szert. Amennyiben ezek a magánszemélyek magyar adóügyi illetőségűnek minősülnek, teljes világjövedelmük, azaz a külföldről származó jövedelmük is Magyarországon esik adófizetési kötelezettség alá. A bankszámlanyitással kapcsolatban emiatt további adminisztrációs kötelezettségük keletkezik. Amíg a magánszemélynek csak magyar kamatjövedelme van, a magyar bankok levonják a kamatadót, és annak bevallásával sem kell bajlódni. A külföldi kamatjövedelemmel kapcsolatosan azonban, fő szabály szerint, a külföldi bank által jóváírt kamatok után is Magyarországon kellene 16 százalék személyi jövedelemadót fizetni, a vonatkozó kettős adóztatás elkerülésére kötött egyezmény szabályainak figyelembevételével.

A bevallási kötelezettség teljesítéséhez a külföldi bankok által kifizetett kamatokról minden esetben érdemes egy igazolást kérni, mivel nem minden ország szabályai szerint állítanak ki ilyen igazolást automatikusan. Az igazolás alapján kell a kamat összegét vagy a jóváírás napján, vagy az azt megelőző hónap 15. napján érvényes MNB-árfolyamon forintra átváltani. A forintosított összeget és a fizetendő 16 százalék adót a bevallásban fel kell tüntetni, és az adó összegét legkésőbb a bevallás benyújtásának határidejéig megfizetni.

A kamatjövedelem adóbevallásban való szerepeltetése azért is fontos kérdés, mert Magyarország viszonylatában is alkalmazni kell az Európai Unió Megtakarítási irányelvének (2003/48/EK Irányelv) rendelkezéseit. Az irányelv jelenleg az Európai Unió 27 tagállamán kívül további öt ország (köztük Svájc), valamint Hollandia és az Egyesült Királyság társult és függő területeire (például a Man-sziget vagy a Brit Virgin-szigetek) vonatkozik, néhány esetben bizonyos eltérésekkel.

A Megtakarítási irányelv értelmében a magyar adóügyi illetőségű személyeknek külföldi bank által kifizetett kamatjövedelméről a banknak adatszolgáltatási kötelezettsége van a magyar adóhatóság felé. Az irányelv alapján a külföldön kifizetett kamat összegéből nem vonnak forrásadót, hanem a magánszemélyre és a kamatjövedelmére vonatkozó valamennyi adatot megküldik a magyar adóhatóságnak, hogy összevethesse ezeket az információkat a magánszemélyek bevallásában szereplő adatokkal. Az adatokban való eltérés számos esetben vezetett már vagyongyarapodási vizsgálathoz.

Ausztria jelenleg az irányelv rendelkezéseit bizonyos fenntartásokkal alkalmazza. Bár egy NAV-tájékoztató szerint Ausztria az adatszolgáltatásra tért át és nem alkalmaz forrásadót, a gyakorlatban az osztrák bankok által történő kamatfizetés esetén a bankok automatikusan 35 százalék forrásadót vonnak le, és nem szolgáltatnak adatot a magyar adóhatóság felé. Azok számára, akiknek szempont, hogy ne fizessenek magasabb kamatadót, lehetőség van arra, hogy egy magyar adóhatóság által kiállított illetőségigazolás bemutatásával kérje a bankot, hogy ne vonjon tőle forrásadót.

A gyakorlatban az osztrák bankok ebben az esetben kiállítanak egy igazolást az általuk kifizetett kamat összegéről a magánszemély adatainak feltüntetésével, amit a magánszemélynek a magyar adóhatóság számára be kell mutatnia, és az igazolást a magyar adóhatóság pecsétjével köteles az osztrák banknak visszaadni. Ebben az esetben mentesül a 35 százalék forrásadó levonása alól.

Egy másik kivétel az irányelvben szereplő adatszolgáltatási kötelezettség vonatkozásában Svájc. A svájci bankok az általuk kifizetett kamatok után fő szabály szerint szintén 35 százalék forrásadót vonnak le. A magánszemélynek ebben az esetben is nyílik arra lehetősége, hogy egy magyar adóhatóság által kiállított igazolás alapján kérelmezze a banktól, hogy ne vonjon a kifizetett kamat után forrásadót. Ekkor a svájci bank csak a magyar−svájci egyezményben megengedett 10 százalék mértékű forrásadót vonja le, és automatikusan adatot szolgáltat a magyar adóhatóság felé. A magánszemély Magyarországon a 16 százalékos adófizetési kötelezettségébe beszámíthatja a Svájcban levont adót, tehát csak 6 százalék adót kell befizetnie Magyarországon.

Fontos kiemelni, hogy a magánszemélynek minden esetben szerepeltetnie kell a külföldön megszerzett kamatjövedelmét a magyar adóbevallásában, csak bizonyos esetekben a magyar adóhatóságnak erről a jövedelemről nem áll rendelkezésére ellenőrző adat.