A közteherviselés szempontjából egyszerűbb, viszont az eddiginél szigorúbb szabályokat vezetnek be itthon a közösségi gazdaság egyik leggyorsabban terjedő területén, a turisztikai célú szállásmegosztás - többek közt az Airbnb - piacán - tudta meg a Magyar Idők.

A 2017-es adójogszabályokkal együtt benyújtandó javaslat értelmében a lakásukat bérbe adó természetes személyek a jövőben legfeljebb három, tulajdonukban álló ingatlanban fogadhatnák legálisan a fizető vendégeket, ami után kizárólag egyféle, négyzetméter-alapú átalányadót kellene fizetniük.

A bérbe adott ingatlanoknál - függetlenül attól, mennyi időre és milyen módon hasznosítják azt turisztikai céllal - négyzetméterenként 1500 forinttal számolnák az évente fizetendő közterhet, ami a magánszállásadókra jelenleg vonatkozó adózásnál enyhébb előírást jelent.

Egyúttal a célzott ellenőrzést is szigorítanák. A jogalkotók szerint arra is szükség lehet, hogy a hagyományos szállodák számára érvényes szabályokhoz igazítsák a privát apartmanoztatás működési feltételeit - olvasható a lapban.