A vádirat szerint az ügy elsőrendű vádlottja 2010 őszétől vezető beosztású adóhatósági dolgozóként Budapesten teljesített közszolgálatot. A vádlott munkakörének ellátása során hozzáférési jogosultsággal rendelkezett az adóhatóság irataihoz és nyilvántartási rendszereihez.

Az ügy másodrendű vádlottja a vádbeli időszakban ügyvédként tevékenykedett. Ennek során 2011 októbere és 2012 februárja közötti időszakban rávette ismerősét, az elsőrendű vádlottat arra, hogy az általa meghatározott cégeknek nézzen utána az adóhatóságnál, kísérje figyelemmel az azokkal kapcsolatos adóhatósági eljárásokat és minderről tájékoztassa őt annak érdekében, hogy ezen belső információk felhasználásával jogtalan előnyre tegyen szert az ügyfeleitől.

Az adóhatósági vezető ennek eleget is tett, az összesen 6 céget érintő, többszöri jogosulatlan adatkérés eredményéről ezután telefonon tájékoztatta a másodrendű vádlottat.

A Fővárosi Főügyészség a volt adóhatósági vezetőt 6 rendbeli hivatali visszaélés bűntettével, ügyvéd társát pedig ezen bűncselekményekre való felbujtással vádolja.