A nagy erőkkel fellépő adóellenőrök és pénzügyőrök kifejezetten a pesti éjszakai élet olyan vállalkozásait vették célba, amelyeknél feltételezhető volt a tényleges forgalom- és bevételeltitkolás - fogalmaz a NAV közleménye. Mintegy féltucat szórakozóhelyet és ugyanennyi taxit ellenőrztek egyetlen éjszaka alatt - tájékoztatta a Napi.hu-t Németh Gabriella, a NAV szóvivője. Hozzátette: a bírságok kiszabása még folyamatban van, összesen több millió forintról lehet szó.

Gyanús taxisok

A taxisok 100 százaléka megbukott: amikor a revizorok a repülőtérre rendeltek autót és onnan a főváros különböző területeire vitették magukat, egyetlen egy esetben sem kaptak bizonylatot a kifizetett fuvardíjért. Az ellenőrök tapasztalatai szerint egyébként a mezítlábasok, vagyis a nagy társaságokhoz nem tartozók körében gyakoribbak a szabálytalanságok, ezért inkább ők vannak a NAV célkeresztjében. A korábbi tapasztalatok alapján az ellenőrzött taxisok 80-90 százaléka bukott a revízión.

Papíron nincs is forgalom

A romkocsmák és zenés-táncos szórakozóhelyek adózási hajlandósága sem mutatott kedvezőbb képet. Az ellenőrök azokat a vendéglátóhelyeket keresték fel, amelyek még mindig nem rendelkeznek beüzemelt online pénztárgéppel, vagy a NAV-hoz érkező forgalmi adatok mennyisége és összege felvetette a szabályszegés gyanúját. A revizorok ott is ellenőriztek, ahol az éjszakai forgalomnövekedés ellenére az online pénztárgép által kimutatott bevételi adatok közel azonosak voltak az amúgy gyér forgalmú nappali és az esti órákban.

Az online adatforgalom elemzésekor felmerült gyanút a helyszínen tapasztaltak beigazolták. Valamennyi vállalkozásról bebizonyosodott, hogy forgalmának csupán a töredékét rögzíti a pénztárgépbe, nyugtát egy sem adott a bevételről és minden helyszínen volt olyan alkalmazott, akit késve jelentettek be.

Nagy forgalmú helyekről volt szó, hiszen volt, ahol több hétre előre kellett asztalt foglalni - tudtuk meg Németh Gabriellától. A ellenőrök a legforgalmasabb időszakban, a késő esti, éjszakai órákban ültek be, és ugyanúgy viselkedtek, mint bármely más vendég, egészen addig, amíg felfedték kilétüket. A különbség csak az, hogy ha rendelnek is alkoholtartalmú italt, azt nem fogyaszthatják el - fogalmazott a szóvivő. Elmondta: az online pénztárgéppel kapcsolatos szabálytalanságok kapcsán az egyéni vállalkozók 500 ezer, a társas vállalkozások egymillió forintig bírságolhatók.

Többszörös a büntetés

Azok a helyek, amelyek most lebuktak, nem csak az azonnali bírságra számíthatnak, hanem részletes adóellenőrzést is kapnak, amelynek során a valós forgalmat igyekeznek feltárni a revizorok - ha a bevalláshoz képest eltérés mutatkozik, 200 százalékos bírságot és késedelmi pótlékot szabhatnak ki. További következmény, hogy a jövőben a NAV kiemelt figyelmére számíthatnak.

Utóbbit nem mindenütt veszik komolyan, hiszen a most bezárásra ítélt kocsma azért nem nyithat ki 30 napig, mert korábban hasonló vétségért már 12 napra egyszer már le kellett húznia a rolót.