Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A vakszerencse és egy korábbi bűnügyben lefoglalt mobiltelefon vezette a hatóság embereit a kállósemjéni raktárhoz, ahol 15 millió forint értékű dohánylevelet foglaltak le - ismerte el a Népszabadságnak Lengyel Tibor ezredes, a NAV Észak-alföldi Bűnügyi Igazgatóság igazgatója.

A lefoglalt telefon kamerája ugyanis - vélhetőleg a készülék tulajdonosának tudta nélkül - rögzítette, amint dohánytermelők feltehetőleg illegálisan dohánylevelet értékesítenek. A felvételen belülről látható raktárat csak több hónapos nyomozás eredményeként sikerült azonosítaniuk. Az épületben akkor is éppen illegális dohányüzlet folyt, amikor a vámnyomozók lecsaptak.

Ide vezetett az áremelés-sorozat

Bebizonyosodott, amit eddig is gyanítottunk: a termelői oldal is beszállt az illegális dohánykereskedelembe - mondta Lengyel Tibor. Elfogtak ugyanis az akcióban két dohánytermelőt, akik aszálykárra hivatkozva csak az általuk termelt dohány negyedét adták át a velük szerződött feldolgozónak. A többit a feketepiacon értékesítették, ahol a legális kereskedelemben elérhető árnál kétszer-háromszor nagyobb összeget is fizetnek érte.

Lengyel Tibor tájékoztatása szerint a feketepiac gyorsan igazodott az elmúlt évek jelentős cigarettaár-emelései miatt megváltozott fogyasztói szokásokhoz. Mutatja ezt az is, hogy a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) dohánylevél- és vágottdohány-lefoglalásai, amiket a büntető-, szabálysértési és jövedéki eljárásban hajtanak végre, növekszenek.

A kállósemjéni eset mellett egy héten belül további két akcióban foglaltak le csempészett cigarettát, feketepiaci feldolgozásra és értékesítésre szánt vágott dohányt, dohánylevelet a pénzügyi nyomozók.