A NAV-hoz való bekötésre alkalmas pénztárgépeket jelenleg négy forgalmazó, az újonnan engedélyezett Alt Cash Kft., illetve a már korábban forgalmazási engedélyt szerzett Laurel Számítástechnikai Kft., Micra-Metripond Kft. és Montel Informatika Kft. cégek kínálnak.

A nemzetgazdasági tárca a kiskereskedők számára biztosított gépenkénti 50 ezer forintos állami támogatáson túl, a piaci igények minél gyorsabb kielégítése érdekében a gyártáshoz - a fejlesztési bankon keresztül - kedvezményes állami hitelt is biztosít. Tekintettel a megvalósításhoz szükséges fejlesztések lezárására, valamint a likviditás biztosításának érdekében nyújtott állami eszközökre, a tárca a sorozatgyártás mihamarabbi megkezdésére számít.

Az új típusú kasszák szeptemberi üzembe állításuktól kezdve az adóhatóságnak minden fontos adatot továbbítanak majd, így az információk összevetése után az állam pontos képet kaphat egy-egy terület vagy ágazat vállalkozásainak időszaki vagy éves forgalmáról. Az online kapcsolat megteremtésével az adóhatóság eszközt kap az ellenőrzések hatékonyabb előkészítéséhez is, mind az operatív, mind az utólagos vizsgálatok terén. Azáltal pedig, hogy ellenőrzésre azon adózók kerülnek kijelölésre, amelyek vonatkozásában az adatok alapján "rendellenesség" tapasztalható, elérhető a kötelezettségeiket rendben teljesítő adózók fokozott védelme - véli a tárca.