Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A jogszabályba bekerülnek az adózó jogai, az adóhatósággal való kapcsolattartás egyszerűbbé és gyorsabbá tétele, és az adminisztrációs terhek csökkentése - mondta Tállai András a feketegazdaság kifehérítésének magyar gyakorlatáról a Debreceni Egyetemen tartott előadásában. Ugyanakkor a "géppuskásokat mesterlövészek váltják fel", vagyis célzottan az adócsalókat ellenőrzik fokozottan, az adóhatósági erőket oda csoportosítják, ahol csalnak.

Tállai András átlagosnak nevezte a feketegazdaság GDP-hez viszonyított arányát Magyarországon; az EU-átlag 18 százalék, a nyugat-európai országokban 17 százalék, Magyarországon 21,8 százalék a feketegazdaság aránya. A gazdaság fehérítésére tett kormányzati eredmények között sorolta, hogy az áfarés - vagyis a be nem vallott általános forgalmi adó - aránya 20 százalék alá csökkent, ami 200 milliárd forint körüli összeget tehet ki.

Bővül a kör

Két kiemelkedő intézkedést említett: az online pénztárgépek, valamint az ekáer - az áruk valós idejű nyomon követése rendszerének - bevezetését. Előbbi a bevezetés évében, 2014-ben 200 milliárd forint többlet áfabevételt eredményezett.

Tállai András kiemelte: a 27 százalékos áfakulcs kedvező a csalók számára, ezért a gazdaság további fehérítését célozza, hogy az építőanyagok és a sertéshús áfájának 5 százalékra csökkentését mások mellett a baromfihús, az éttermi szolgáltatások és a tej áfájának csökkentése követi.

"Ha sikerül kiszorítani az áfa nélkül behozott termékeket Magyarországról, nemcsak az adózási morál, hanem a hazai kis- és középvállalkozások versenyképessége is javul" - mondta. Tállai András szerint a készpénzes fizetés a feketegazdaság egyik melegágya, ezért a 2017-es költségvetésben 2,7 milliárd forintot különítenek el a bankkártyás terminálok bővítésére. Az idén további 30 ezerrel nő az online pénztárgépek száma, de a tárca tervezi a 33 ezer italautomata bekötését is az adóhivatalhoz. Ez azt jelenti, ha valaki kétszáz forintot bedob az automatába, azt az adóhatóság látni fogja.