Lesz-e pénzügyi forgalmi adó? Mit mutat az adók története? Mi a kapcsolat a növekedés és az adózás között Mik a progresszív adózás veszélyei? - teszi fel írásának alcímében a kérdéseket Matolcsy György, aki eheti publicisztikájában Bruce Bartlett: The Benefit and the Burden, Tax Reform, Why we need it and what it will take című könyvének kapcsán arról ír, hogy milyen legyen az adórendszer.

Matolcsy írását az amerikai adórendszerről szóló könyv összefoglalásával indítja. Az amerikai könyv szerzője szerint le kell számolni néhány adóillúzióval. Nem igaz, hogy minden adóemelés rossz és minden adócsökkentés jó. Ha az adócsökkentések révén nő a költségvetési deficit, akkor nő az államadósság - foglalja össze Matolcsy a könyv fő üzeneteit. A könyv szerzője szerint az személyi jövedelemadó csak kétféle lehet: arányos és progresszív. Matolcsy ennek kapcsán úgy véli, hogy "a progresszív adózás kezdettől vitatott, mert végül a vagyon elkobzásához vezet". A miniszter itt idézi Marxot is, miszerint "az erősen progresszív személyi jövedelemadó az egyik kulcsfontosságú lépés a kommunizmus felé".

Erre halad a magyar kormány

Haladunk a jövedelmek alacsony és arányos adóterhelése felé: 2013-tól már valóban egykulcsos lesz az arányos jövedelemadó. Lépéseket tettünk egy széthúzott áfarendszer felé. Jobb volna öt kulcs - 5, 15, 20, 25, 30 százalékkal -, de az unió még nem engedi - fejti ki a nemzetgazdasági miniszter. A kormány 2012-től emelte az áfa legfelső kulcsát 27 százalékra a korábbi 25-ről.

Megyünk azonban egy ötkulcsos, élőmunkát terhelő adózás felé, ami elismeri a magyar munkaerő kínálati és keresleti egyenlőtlenségeit. A 100 százalékos általános kulcs mellett van már 50 százalékos (a közszférából kilépők esetén egy évre, kétszer 4 órás női munka esetén) és 0 kulcsunk (rehabilitációs kártyával rendelkezők és start munkások), de még szükségünk les egy 75 és egy 25 százalékos kulcsra is - ismerteti nagy vonalakban a kormány adóügyi terveit.

Vagyonadó nem, ingatlanadó igen

A központi vagyonadót sokan kérik, de ez nem jó ötlet, mert csak igazságtalan lehet: ami látható, az adóztatható, ami nem, az nem adózik. Az önkormányzatok differenciált ingatlanadóztatása a kisebb rossz: erre megyünk, de ennek is van kockázata - írta az ingatlanadóval kapcsolatban Matolcsy.

A nemzetgazdasági miniszter írásában arra is emlékeztet, hogy a pénzügyi rendszerben nincs forgalmi adó. "Be kell vezetnünk a pénzügyi forgalmi adót." A kormány további tervei között említi, hogy bevezeti a 30 főig egyszerűbb vállalkozói adót, mert "a kisvállalkozók körében nincs még egyszerű adóztatás". "Az elmaradt térségekben nincs differenciált adózás: jön a szabad vállalkozási zónák kedvező adózása."

Nincs igazságos adórendszer, de lehet hatékony az adózás - zárta e heti értekezését Matolcsy György.