A nemzetgazdasági miniszter szerint ebbe az irányba hat majd, hogy a kormány tegnapi ülésén határozatot hozott, hogy 60 milliárd forinttal feltőkésíti az MFB-t és azt várja, hogy tízszeres tőkeáttétellel segítse a vállalkozásokat. Matolcsy szerint jövőre emellett 0,2-0,4 százalékkal bővülhet a GDP az új otthonteremtési program kapcsán.

A Napi Gazdaság Online kérdésére a Matolcsy elmondta: megvizsgálandónak tartja, hogy a bankadó alapjából 2012-ben és 2013-ban levonható legyen a hitelezés volumennövekedésének valamekkora aránya.

A végtörlesztés első három hetében a PSZÁF adatai szerint összesen az aktuális árfolyamon 23 046-an éltek a végtörlesztéssel, ami 133,8 milliárd forintnyi hitelállományt érintett, ami a 33,4 milliárd forintnyi veszteséget okozott a bankrendszernek - nyilatkozta Szász Károly, a PSZÁF elnöke. Az igényelt végtörlesztés 295,7 milliárd forintnyi igényt képvisel, amelyet 43 062 ezer ügyfél terjesztett elő. Ez 71 milliárd forintnyi további veszteséget jelent majd a bankrendszernek.

Szász szerint november végére, decemberre emelkedik majd meg újra az adatsor, amikortól a forint kiváltó hitelek nyomán futnak majd fel a számok.

Örülök, hogy ismét megindult az együttműködés - mondta Patai Mihály, a Bankszövetség elnöke. A lakáshitelezés és a kisvállalkozások felpörgetése a bankok számára is jó és gyorsan végrehajtható feladat. A hazai bankrendszer tőkemegfelelését némileg meggyengíti majd a végtörlesztés, de ettől is stabil marad. A Bankszövetség két héten belül téziseket fog letenni: olyan javaslatokat, amelyek a bankok szerint megoldást jelenthet a devizahitelsek problémáira. E programokról 6 bankvezető alkotta bizottság dolgozik a szövetségben - mondta Patai.

Az elnök emlékeztetett: miután szeptemberben eldőlt, hogy indul a végtörlesztés, kisebb lett az érdeklődés az árfolyamgátas megoldás iránt . A Bankszövetség elnöke emlékeztetett: az árfolyamgát-megoldás a legjobb példája annak, hogy mindhárom félnek részt vállal a teherből.

Nincs varázsszer, közösen keressük a megoldást, amelyek tehermentesítik a devizahitelek kockázata alól a polgárokat. Ám aki teheti, éljen a mostani végtörlesztéssel, mert ez a lehetőség nem áll majd rendelkezésre a továbbiakban - mondta Matolcsy György.

Mi lesz az evával?

Kérdésre válaszolva az eváról Matolcsy kifejtette: 2013-tól a 16 százalékos arányos szja-ra történő áttérés nem teszi lehetővé és szükségessé, hogy fenntartsanak más adórendszert. Az viszont tény, hogy az eva adminisztrációja és elszámolása egyszerű. A miniszter felkérte a minisztérium apparátusát, hogy az adó kivezetésével párhuzamosan teremtsék meg az egyszerűsített adminisztráció lehetőségét.

Amint arról korábban beszámoltunk, a kormány nem támogatja az eva fennmaradását 2012. január 1-jétől, miközben a gazdasági bizottság szerdán még az eva megtartására voksolt.