Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Schmidt Jenő, a Települési Önkormányzatok Országos Szövetségének (TÖOSZ) elnöke elsősorban a vagyoni típusú adók dömpingszerű kivetésére lát esélyt a következő évben.

A törvénymódosítás életbe lépése óta a települések mindössze 0,3 százaléka, azaz mintegy 100 önkormányzat élt a lehetőséggel és terhelte meg a lakosságot földadóval vagy útadóval.

A kormányhivatalok eddig egyelőre csak apróbb kifogásolnivalót találtak a helyi földadókkal kapcsolatban. A jogértelmezés ugyanakkor nem mindenhol egységes. Amennyiben a kormányhivatalokon külön-külön átmennek a földadóügyek, az önkormányzatok akár 10-15 százaléka is élhet jövőre a kivetés lehetőségével. A nagyjából 300 település így jövőre összesen 15 milliárddal bővítheti saját kasszáját - írta a lap.

A Magyar Önkormányzatok Szövetségénél (MÖSZ) hasonlóan látják a jövőt. Gémesi György elnök szerint az önkormányzatok idén még elsősorban az eddigi helyi adókkal (építmény, ingatlan, telek, iparűzési) operálnak. Jövőre azonban a nagyobb adóerő-képességgel bíró települések újabb és újabb terheket vethetnek ki immáron települési adó formájában. Többnyire a működési kiadások és a fejlesztések után kell majd többet fizetni. Az újabb adók kivetésére egyebek között az önkormányzati feladatfinanszírozás miatt lesz szükség. A szociális feladatok átalakításával az önkormányzati szektor összességében 40 milliárd forint deficittel nézhet szembe már idén - véli Gémesi.