Az autósok, fuvarozók már megszokhatták, hogy amennyiben a jövedéki adó emelése vagy csökkentése kerül szóba, mindig nettó és bruttó összegről beszélhetünk. Az immár 27 százalékos áfa ugyanis a jövedéki adót már magában foglaló nettó árra rakódik rá. Ehhez hasonló, adót adóztató adók vannak a hétfőn bemutatott új intézkedések között is.

A pénzügyi tranzakciós illeték - amely persze valójában adó, lásd a keretes írást - alapvetően lakossági és vállalati banki, illetve postai tranzakciókra, így a készpénzfelvételre és befizetésre, a gazdasági szereplők banki átutalásaira, a csoportos beszedésekre, a bankkártyás vásárlásokra és a postai pénzforgalmi tranzakciókra terjedne ki.

Az adó adóztatása itt többszörösen is megvalósul, hiszen ha bankkártyával, átutalással vásárolunk valamit, illetve bankszámlánkról vagy csekken fizetjük ki egy termék vagy szolgáltatás ellenértékét, a tranzakciós illetéket az áfát is tartalmazó összeg után számítják. Sőt, ennél vegytisztább esete is lehet majd az adó adóztatásának, hiszen illeték terheli majd az adó és más közteher megfizetését, vagyis azt az utalást, készpénzfeladást is, amelynek például a NAV vagy a helyi adóhatóság a címzettje. Az sem lesz ritkaság, hogy nem is egyszer rakódik majd illeték az adóra, ahogyan egy termék vagy szolgáltatás áfás ára végigvándorol a közvetítői láncon.


A biztosításokat terhelő adók esetében is az a helyzet, hogy ha ezt - az autósokra már kirótt baleseti adóhoz hasonlóan - a biztosító felé kell megfizetniük az ügyfeleknek, a tranzakció után ketyeg az illeték. A kormány tervei szerint az életbiztosítások adómentesek lesznek, a vagyoni- és balesetbiztosításokra viszont 10, a cascókra 15 százalék lesz a sarc, a kgfb-re pedig - a baleseti adó beépítésével - 30 százalék.

Nagy valószínűséggel áfa terheli majd a Széll Kálmán Terv frissítésében található 2 forintos tételes távközlési adót - véli Kalocsai Zsolt, az RSM-DTM elnök-vezérigazgatója. Szerinte "az adókivetés logikája alapján minden esély megvan arra", hogy a fogyasztókra háruló végső teher valójában 2,54 forint legyen (az adóra rakódó 27 százalékos áfakulcs miatt). Ha pedig - ahogyan azt korábban levezettük - a fogyasztó majd utalással, csekkel, csoportos beszedési megbízással kifizeti a számláját, az áfás telekomadó is a tranzakciós illeték alapját gyarapítja.

A felvetésre később reagált az NGM: "a távközlési szolgáltatási adóra nem épül rá az általános forgalmi adó" - közölte az [origo]-val a minisztérium, miután arról érdeklődött a lap,  hogy a hétfőn bemutatott második Széll Kálmán-terv szerint az idén júliustól életbe lépő telefonadó összege az áfával emelkedik-e.

És ez nem minden, hiszen itt van még a céges telefonok témaköre is. Az Accace adótanácsadói úgy látják, a  vállalkozásoknak bizonyos esetekben akár "béren kívüli juttatás" jogcímén kellene további adókat befizetniük. Abban az esetben ugyanis, ha a vállalatok, illetve munkáltatók a magáncélú telefonhasználatot továbbra is megtérítik a munkavállalóknak, akkor az eddig is fizetett személyi jövedelemadón kívül további adóteherrel kell számolniuk.