Kilenc nappal, február 22-ére módosította a koncessziós pályázatok beadási határidejét a Nemzeti Dohánykereskedelmi Nonprofit Zrt. Ez csak a koncesszió megszerzésére vonatkozik, az elbírálás és a "Nemzeti Dohányboltok" indulási határidejét nem érinti, a kormányzat továbbra is nyári rendszerindulásban gondolkodik.

A határidő kitolását két dologgal magyarázzák a piaci szakértők. Egyrészt tegnap előtt beadták a trafiktörvényhez a boltok árukínálatának bővítésére vonatkozó módosítót, ami helyzetet teremt a potenciális érdeklődők számára, másrészt év elején megdöbbentően kevés jelentkező volt a koncesszióra, ami alapjaiban kérdőjelezheti meg a rendszert. A jól értesült piaci forrásaink még mindig nem hisznek 100 százalékig abban, hogy az új trafikrendszer valóban el is indul. Bár most, hogy (ha megszavazzák) a boltokba bekerülhet a cigaretta mellé az égetett szeszesital, a hírlap, a kávé és üdítő, komoly lökést adhat a rendszernek. Kérdés persze, hogy a szabályozó, így átformálva nem sért-e versenyjogot.

Napirenden van a cigaretta haszonkulcsának módosítása is, ez vélhetően törvényi szabályozás nélkül is megoldódik, hiszen a gyártók, növelnék az árrést cserébe azért, hogy koncentrálódik a cigaretta kereskedelme. Persze az árrés még így sem érné el a "követelt" 10 százalékot, viszont az árrésnövelés az egyetlen lehetséges kereskedői ösztönzője a gyártónak.