Az Európai Bizottság 2014. június 24-i határozatában jóváhagyta a magyar hatóságok kérelmét, miszerint a magyarországi filmalkotások gyártási költségeinek közvetett (adókedvezmény formájában nyújtott) támogatása 20-ról 25 százalékára emelkedhessen. A vonatkozó törvénymódosítást - illetve egyéb, a filmtámogatást érintő változásokat - 2014. szeptember 24-én fogadta el az Országgyűlés - ismerteti hírlevelében az OrienTax adótanácsadó.

Az új szabályt - bizonyos kivétellel - a mozgóképszakmai hatósághoz 2014. június 25-ét követően benyújtott filmregisztrációs kérelmek alapján folyamatban lévő eljárások esetében is alkalmazni kell, ha a törvénymódosítás hatálybalépését követően (azaz a kihirdetést követő napon) támogatási igazolás kiadására irányuló kérelmet nyújtanak be.

A módosítás továbbá jelentősen megemeli a Magyar Nemzeti Filmalap (MNFA) letéti számlájára utalható maximális támogatási összeg keretét, és így a jelenlegi 7 milliárd forint helyett 2015-ben összesen 12 milliárd forint közvetett támogatás nyújtására lesz lehetőség.

A filmtámogatás mértékével kapcsolatos változások:

  • A törvénymódosítás a támogatási intenzitás felső határát a filmalkotás gyártási költségvetésének, (nemzetközi koprodukciós filmalkotás esetén a magyar hozzájárulás arányának) 100 százalékára emelte annak 90 százalékáról a magyar nyelven gyártott (és várhatóan nem nyereséges) filmalkotások, továbbá az alacsony költségvetésű filmek esetén.
  • A támogatás mértéke a magyar hozzájárulás 60 százalékáig is terjedhet (a jelenlegi 50 százalék helyett), ha a nemzetközi koprodukciós filmalkotásban a magyar filmelőállító mellett legalább egy EGT-állambeli filmelőállító is részt vesz.
  • Olyan nemzetközi koprodukciós filmalkotás esetén, amelyben a magyar mellett legalább egy, az OECD fejlesztési támogatási bizottságának listáján felsorolt valamely állambeli filmelőállító is részt vesz a támogatás mértéke a magyar filmalkotás gyártási költségvetésének (nemzetközi koprodukciós filmalkotás esetén a magyar hozzájárulás arányának) a 100 százalékáig terjedhet.

A jogszabály-módosítás továbbá módosítja a magyar filmelőállító és a magyar filmgyártó törvényi fogalmát is, oly módon, hogy kiveszi а tulajdonosi összetételre vonatkozó rendelkezést, és kizárólag а magyarországi székhelyhez köti а fogalmak meghatározását.