Idehaza kizárólag a Szerencsejáték Zrt. működtethet sportfogadásra módot adó internetes oldalt - mondta Kis Péter András szóvivő. Az összes többi, zömmel külföldi, fogadásra és játékra biztató honlap engedély nélkül, illegálisan kínálja szolgáltatásait.

Több tucatra tehető azoknak a weblapoknak a száma, amelyeket a honi játékosok itthonról is elérhetnek, vagyis ahol a pénzüket feltehetik, a szerencséjüket kipróbálhatják. A szerencsejáték-törvény szerint a NAV-nak minden ilyen fogadófelületet blokkolnia kell.

Miután a NAV a közelmúltban elrendelte a Hu.Unibet.com honlap blokkolását, kis idő elteltével Hu1.Unibet.com címen sportfogadási felülettel találkozhattak az érdeklődők. A friss kimutatás szerint a magyar hivatal azóta gondoskodott róla, hogy az Unibet számos külföldi, például brit, olasz, francia vagy német oldalát se érhessék el a magyar játékosok, és - a közzétett hirdetmények tanúsága szerint - hasonló lépésekre más fogadóoldal kapcsán is sor került. A hivatal minden lehetséges jogszerű eszközt megragad ahhoz, hogy érvényt szerezzen a magyar jogszabályoknak - fogalmazott az intézkedés kapcsán Kis.

A játékost védik

A lépéssorozat egyik legfőbb indoka a hazai játékosok védelme - mondta a szóvivő. Az itthon engedély nélkül működő, rendszerint külföldi kötődésű internetes oldalak esetében ugyanis nehézkesen érvényesíthetők a fogyasztóvédelmi megfontolások. Az ilyen ügyek elszámolási vitáit Magyarországon nem lehet bíróság elé vinni, a tiltott szerencsejátékból fakadó követelések kifizetéséhez nem hívható segítségül a honi igazságszolgáltatás.

A hatósági blokkolás másik célja a honi szerencsejáték-piac védelme. Szakmai becslések szerint az engedély nélkül működő honlapok Magyarországról származó éves forgalma elérte a százmilliárd forintot. Idehaza több tízezer lehet azon felhasználók száma, akik rendszeresen pókereznek, vagy játszanak az online sportfogadási és kaszinóoldalakon.