A Figyelő szerint a parlament oldalán már szerepel, hogy a kormány tavasszal egyebek mellett módosítani kívánja a jövedékiadó-törvényt (júniusig fogadhatják el), így nem lenne meglepő, ha ebben a csomagban felbukkannának egy új értékesítési monopólium jogszabályi részletei - írja a Portfolio.hu.

A Figyelő cikke arra is felhívja a figyelmet, érdekes lesz figyelni, hogy a szeszesital-gyártásban milyen új befektetők bukkannak fel vagy jelentek már meg a közelmúltban. Bár a lap nem említ konkrétumot, a közelmúltban alapított vodkagyárat a CBA-Baldauf Kft. és a Lázár-Holding Kft.

A lap szerint a trafiktörvényhez hasonló beavatkozások lesznek a piacgazdasági folyamatokba a szeszesital piacon is, azaz újra előkerült az a téma, amely már tavaly, illetve 2014-ben is felröppent az alkoholárusítás korlátok közé szorítása és meghatározott körben történő értékesítése szempontjából.

A téma egyébként abban a körképben szerepel, amely a 2018-as választásokig hátralévő két évbeli főbb témákat, esetleges belső vagy külföldi konfliktus-forrásokat veszi sorra, és ez alapján vázolja, hogy nyugodt vagy feszült időszak jön-e idehaza.