A Budapesten két pékséget is üzemeltető Kft. azért került szem elé, mert fennakadt a NAV kockázatelemzési rendszerén: a vállalkozás folyamatosan veszteséges, bevallásaiban ritkán és akkor is csak minimális összegű fizetendő adót vall, dacára annak, hogy borsos áron forgalmazza a péksüteményeket.

Az ellenőrök összevetették a bevallásokból nyert információkat az online pénztárgéprendszer adataival, melyek szintén a bevételeltitkolást valószínűsítették. Hogy képet kapjanak a tényleges forgalomról, a revizorok kora reggeltől késő estig felügyelték, hogy a pékségek alkalmazottai minden tételt beüssenek a pénztárgépbe - írja közleményében a NAV.

Jelenlétük nem maradt hatástalan, ugyanis hiába köszöntött már be a nyári "uborkaszezon", az üzletek online pénztárgépei aznap mintegy négyszeres forgalom-, valamint két és félszeres bevétel növekedést jelentettek a NAV rendszerének. Az ügy további érdekessége, hogy az egyik sütöde kínálata a délutáni órákra szinte teljesen elfogyott, mert a műszakos pék - vélhetően az ellenőrzés hírére - nem jelent meg a munkahelyén.

Az eset azért is "különösen felháborító" a NAV szerint, mert a tulajdonosoknak nem volt elég az a nyereség, amit a pékáru árán elértek, jövedelmüket még adóeltitkolással is növelni kívánták. A tényleges adókötelezettségek megállapítására a vállalkozással szemben utólagos adóellenőrzés indult.

Nem ez az első pékárulánc, amire lecsapott az adóhatóság, hiszen múlt héten is feketemunkát, bizonytalan árukészletet és köztartozást találtak egy ellenőrzés során. Erről bővebben ide kattintva olvashat.