Az IMF tárgyaló delegációja szerdán elhagyta Kijevet, miután két hét alatt sem sikerült megállapodásra jutniuk egy mentőcsomagról. Úgy tűnik, Ukrajna kénytelen lesz a nemzetközi pénzpiacokról fedezni idei, 10,5 milliárd dollárnyi adósságtörlesztését - írta a Kyiv Post. A feleknek a Nemzetközi Valutaalap közleménye szerint csak abban sikerült megállapodniuk, hogy folytatják a megbeszéléseket a Kijev által kért 15 milliárd dolláros, négy éven belül a harmadik mentő hitelről.

A missziót vezető Christopher Jarvis úgy nyilatkozott, hogy az új hitelprogram feltételei a költségvetési és a folyó fizetési mérleghiány csökkentése, előrelépés az energia- és a bankszektor reformjában, mindezt azzal a céllal, hogy megteremtsék a fenntartható gazdasági növekedés és az új munkahelyek teremtésének feltételeit. A kijevi vezetés úgy véli, túléléséhez nincs feltétlen szüksége az IMF segítségére, mivel továbbra is hozzájut hitelekhez a piacon - februárban 1, most 1,25 milliárd dollár értékű kötvényt sikerült értékesítenie -, bár ezek hozama és kockázati felára folyamatosan emelkedik. Az ukrán kormány nem hajlandó vállalni az IMF azon feltételeit - közülük is elsősorban a lakossági gázárak piaci szintre emelését -, amelyek megszorításokkal járnak.

Mint a Bloomberg emlékeztetett, az ukrán gazdaság júliusban ismét recesszióba süllyedt, az év első két hónapjában az ipari termelés 4,8 százalékkal esett vissza. A Standard & Poor's decemberben az ország hitelbesorolását B-re, öt fokkal a befektetési szint alá vitte le, a Moody's B3-ra, még egy fokkal mélyebbre süllyesztette. A jegybanki valutatartalék, ami 2011 augusztusában még 38,2 milliárd volt, idén március végére 24,7 milliárdra csökkent, ahogy a bank egyre többet költött a hrivnya védelmére. Tavaly a folyó fizetési mérleg hiánya a GDP 8,4 százalékával rekordot ért el, a költségvetési deficit 3,8 százalékra nőtt.