A kormány ma az országgyűlés elé terjeszti két javaslatcsomagját is. Ahogy az várható volt, módosul az adózás rendjéről szóló törvény - mint minden év utolsó hónapjában. A fő csapásirány most az adózási rendszer átalakítása, a kevésbé bürokratikus irányba - jelentette be Tállai András, a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) parlamenti államtitkára, a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) leendő vezetője.

Már 2016-tól megnyílik a lehetőség, hogy a munkáltatói adónyilatkozat alapján a NAV készítse el az adóbevallást. Ennek feltétele, hogy csak egy helyről érkezzen a jövedelem és ne vegyen igénybe az adózó valamilyen kedvezményt.

Majd 2017-től lényegében már senkinek nem kell adóbevallást benyújtani - ez ma még 3,5 millió embert készít. A NAV elkészíti majd az adóbevallási ajánlatot, azt megküldi az adózónak, amit már csak jóvá kell hagyni vagy épp észrevételt tenni. A kedvezmény csak a magánszemélyekre vonatkozik, egyéni vállalkozókra, mezőgazdasági őstermelőkre nem - nekik továbbra is maguknak kell az adóbevallásukat elkészíteni.

Hamarabb jön vissza az áfa a jó adózó cégeknek

A javaslatcsomag szerint 2016 első negyedéve után az adóhatóság minősíti az áfa-fizető adózókat. A minősítés feltételeit a törvényjavaslat tartalmazza - így átlagos, megbízható, vagy épp kockázatos kategóriába kerülnek a cégek. A megbízható adózóknál az adóhatósági ellenőrzéseket 180 nap alatt zárni kell. Előnyt jelent, hogy az adóbírság alacsony lehet a törvényben előírt mértéknél, de a legnagyobb előny, hogy csökken számukra az áfa-visszafizetés ideje. A jelenlegi 75 napról a korábbi 45 napra csökken a határidő 2017-től, 2018-ben pedig már csak 30 napot kell várniuk a pénzükre a megbízható adózóknak.

A kockázatos adózók - akik nagy összeggel tartoznak, feketefoglalkoztatáson kapták őket, esetleg üzletbezárásuk volt büntetésből - nem élvezhetik ezeket az előnyöket. A kockázatos adózóknak nem lesz különösebb szankciója, de nem élvezheti az előnyöket. A javaslat szerint az elektromos autók tulajdonosainak a jövőben nem kel átírási díjat és cégautóadó fizetniük - jelentette be Tállai. A fuvarozó cégek pedig a helyi iparűzési adóból levonhatják a hazai útdíj 7,5 és a külföldi útdíj száz százalékát.

Vége az pálinkaforradalomnak

Az EU-val folytatott vita miatt ugyan jövőben is megmarad az otthoni pálinkafőzés lehetősége - nem lesz szükség adóhivatali bejelentésre - ám bevezeti a párlatadójelet, ami 700 forint lesz literenként. Egy főzéshez minimum öt, maximum 86 adójegyet kell megvásárolni - vagyis a pálinkafőzési jogosultság 3500 forintos adóval megváltható. Az ellenőrzést nem a NAV, hanem az helyi önkormányzati adóhivatal, a jegyző feladata lesz.

Újabb adótörvény kerül még ősszel - várhatóan novemberben -  a parlament elé, amely a NAV új szervezeti és a vezetési rendszerét tartalmazza. A jelenlegi háromszintű vezetésből visszatérnek a kétszintes igazgatósági rendszerre, megszűnnek regionális igazgatóságok, maradnak az országos és a megyei szervek.

A javaslatot a NAV dolgozók már véleményezték - kérdőíves vizsgálatok alapján. Tállai azt mondta, hogy az átalakítást mindenki szinte egyhangúlag támogatta. Az NGM benyújtja a nemzetközi pénzügyi sztenderdek bevezetéséről (IFRS) szóló törvényjavaslatot is, amely a számviteli törvényt jelenti legnagyobb mértékben.