Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Az elmúlt időszakban több megkeresés érkezett a Honvédelmi Minisztérium közgazdasági és pénzügyi hivatalához azzal kapcsolatban, hogy a szolgálati járandóság után miként kell az adóbevallást megtenni, illetve, hogy a különböző adókedvezményeket hogyan kell (lehet) az adóbevallás során érvényesíteni, ezért a hivatal közzétette a hivatalos szakmai álláspontját e kérdésekkel kapcsolatban - derül ki a kormány.hu-n megjelent dokumentumból.

Mint arról korábban beszámoltunk, már a Független Rendőr Szakszervezet (FRSZ) is igyekezett ilyen adózással és adókedvezményekkel kapcsolatos bizonytalanságokra megnyugtató választ adni tagjainak. A korábbi cikkünkben elhangzott problémákra az adóhivatal és a nyugdíjfolyósító által adott válaszokat - amelyről bővebben itt olvashat - látszik megerősíteni most a tárca által kiadott álláspont is.

A tárca emlékeztet arra, hogy a Magyar Honvédség hivatásos és szerződéses állományú katonáinak jogállásáról szóló 2001. évi XCV. törvény (Hjt.) szolgálati nyugdíjra vonatkozó szabályai 2012. január 1-jével hatályukat vesztették, így ettől az időponttól szolgálati nyugdíj nem állapítható meg, a 2012. január 1-je előtt megállapított és folyósított szolgálati nyugdíjat 2012. január 1-jétől szolgálati járandóságként kell tovább folyósítani.

A HM egyrészt a szolgálati járandóság "személyi jövedelemadó mértékével" történő csökkentését magyarázza az álláspontjában - amely a tárca szerint is félreértésre adhat okot. A minisztérium álláspontjában megerősíti, hogy a szolgálati járandóság mértékét a megállapítása során egy meghatározott mértékkel csökkentik, de magából a szolgálati járandóságból személyi jövedelemadót nem vonnak le (csak a személyi jövedelemadó mértékével megegyező összeget). "Tehát a csökkentés nem jelent adókötelezettséget, és így nem minősül adóelőlegnek sem" - magyarázza a tárca.

A családi adókedvezmények érvényesítésével kapcsolatban a HM arra hívja fel a figyelmet, hogy csupán a szolgálati járandóságból a családi adókedvezményt közvetlenül nem lehet érvényesíteni. Amennyiben azonban a törvényi előírások alapján a szolgálati járandóságban részesülő jogosult lenne a családi adókedvezményre, vagy annak adóalapkedvezményként nem érvényesíthető részére, az adó mértékével megállapított összeg a szolgálati járandóság csökkentésével szemben érvényesíthető. Ez a tárca szerint azt jelenti, hogy amennyiben valaki 2012-ben csak szolgálati járandóságot folyósítottak és a gyermekei után a jogszabályi előírásoknak megfelelően családi adókedvezményre lett volna jogosult, akkor az a személy a szolgálati járandóságból levont (jelenleg 16 százalék) összeggel szemben, de legfeljebb annak mértékéig, érvényesítheti az adó évet követő évben, azaz jelen esetben 2013-ban a családi kedvezményét. Abban az esetben pedig, amennyiben az érintettnek a szolgálati járandósága mellett más jövedelme is volt 2012-ben, akkor az a személy már 2012. során is igénybe vehette a családi kedvezményt.

A tárca ugyanakkor felhívja a figyelmet, hogy a tárgyévben igénybe nem vett családi adókedvezményt az adóévet követően az Országos Nyugdíjbiztosítási Főigazgatóság (ONYF) által kiadott rendszeresített nyomtatványon lehet érvényesíteni, az állami adóhatóság és a Magyar Államkincstár igazolása alapján. Az igazolásokat és a kérelmet a Nyugdíjfolyósító Igazgatósághoz kell benyújtani.

A nyugdíj-előtakarékossági számlára történő befizetésekkel kapcsolatban a minisztériumi dokumentum arról tájékoztat, hogy a számlatulajdonos az adóbevallásában tett nyilatkozata alapján az adóévben az adókedvezmények igénybevétele után még esetlegesen fennmaradó adó összegéből jóváírhatja a nyugdíj-előtakarékossági számlájára befizetett összeg 20 százalékát, de legfeljebb100 ezer forintnak (az öregségi nyugdíjkorhatárt 2020. január 1. előtt betöltők esetében pedig 130 ezer forintnak) megfelelő öszeget.

Tekintettel arra, hogy a szolgálati járandóság az Szja. tv. szerint nyugdíjnak minősül és az adómentes, aki az adóévben csak ebben az ellátásban részesült, az az összevont adóalap adójának a hiányában nem rendelkezhet a nyugdíj-előtakarékossági számlája javára - hívja fel a figyelmet a minisztérium szakmai álláspontjában. Ugyanakkor azt is hangúlyozza a tárca, hogy aki az adott évben kizárólagosan adómentes bevételben (ebben az esetben csak szolgálati járandóságban) részesült, azt az Szja. törvény értelmében személyi jövedelemadó bevallási kötelezettség nem terheli.