Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

"Szerencsére évek óta jól gazdálkodunk és a gazdasági helyzet jó" - mondta Merkel a Bild című lapnak. Ezért a kancellár szavai szerint nem szükséges sem adóemelés, sem szolidaritási adó a menekültválság kezelésének finanszírozásához. Az interjú a lap hétfői számában jelenik meg teljes terjedelmében, de vasárnap már közöltek belőle egyes részleteket.

Merkel szóvivője, Steffen Seibert már szombaton is cáfolta a Süddeutche Zeitung értesülését, amely szerint a német kormány és az Európai Bizottság egy szolidaritási hozzájárulás bevezetéséről tárgyal.

Merkel a Bildnek nyilatkozva egyúttal arról beszélt, hogy jelenleg a menedékkérelmet benyújtóknak a kérelem elbírálásáig járó németországi pénzbeli juttatások európai összehasonlításban túl magasak, így "téves ösztönzők" lehetnek. Hollandia és Luxemburg például - mondta Merkel - jóval kevesebb "zsebpénzt" biztosít ezen a címen. Hogy az "esetleges téves ösztönzőket" csökkentsék, a német kormány arra törekszik, hogy a befogadóközpontokban tartózkodók ismét túlnyomórészt nem pénzbeli juttatásokat kapjanak.

A tervezett új törvény, amely elutasított menedékjog iránti kérelem esetén csak a feltétlenül szükséges ellátást biztosítja, "ésszerű és vállalható, akkor is, ha valószínűleg újabb alkotmányjogi panasz érkezik ellene" - mondta Merkel. A jelenlegi, a Hartz IV ellátáshoz - a németországi munkanélküli ellátás leggyakoribb formájához - közeli összeg kifizetésére egy alkotmánybírósági ítélet kötelezi a kormányt - folytatta Merkel. "Az alkotmánybíróság egy, a realitásokhoz közelien megállapított összeg kifizetésére kötelezett bennünket" - mondta, megjegyezve, hogy a kormánynak tiszteletben kell tartania ezt az ítéletet. A tervezett új jogszabály ezzel szemben más szempontokat állapítana meg azokra nézve, akiknek csak nagyon kevés esélye van arra, hogy menedékjogot kapjanak az országban. A változás Merkel szavai szerint várhatóan novemberben lép életbe.