Amint arról beszámoltunk, az Alkotmánybíróság pénteken hozott határozatában megsemmisítette a 98 százalékos különadóról szóló tör­vénynek azt a szabályát, amely szerint a különadót a 2005. január 1-jét követően megszerzett jövedelmekre kell alkalmazni. Ezt már korábban is megtette az Ab, ám ezt követően a kormány újra benyújtotta a javaslatot, s az Ab jogköreit is jelentősen szűkítette. Ezek szerint csak akkor dobhat vissza törvényt a testület, ha az az emberi méltóságot sérti.

Kevesebb mint ötszáz intézmény szolgáltatott adatot olyan alkalmazottról, aki az adó hatálya alá tartozik. Hogy ez pontosan hány magánszemélyt jelent, egyelőre nem lehet tudni.

A legfrissebb adatok szerint eddig 1,08 milliárd forint folyt be eddig a költségvetésbe különadóból - ez a 2011. évre tervezett teljes adóbevétel 1,7 tízezreléke. Jóllehet a bevallási határidő május 20. és jellemzően az adózók az utolsó pillanatra
hagyják a fizetnivalót, mégsem várható, hogy ez az arány érdemben változzék.

Mindazonáltal a május 5-éig befolyt egymilliárd forint feletti bevétel egy szempontból pozitív: volt a kormánynak egy olyan, fontos
adóneme, amelyből több folyt be a tervezettnél. Összesen ugyanis egymilliárd forintot remélt a kabinet, ami a határidő előtt három héttel bőven teljesült is. Ezzel szemben áfából 50-60, társasági adóból pedig 110 milliárd forint mínuszt kell elkönyveljen az állam.