Nem meglepő, hogy adót vetne ki a kormány a pénzügyi tranzakciókra, vagyis a banki átutalásokra vagy épp a sárga csekkes befizetésekre - mondta lapunknak Gerendy Zoltán. Hangsúlyozta: ez nem a klasszikus Tobin-adó, ugyanis a név- és ötletadó szerint a spekulatív és befektetési célú pénzügyi műveleteket lehetne tranzakciós adóval sújtani, ráadásul láthatóan pénzügyi tranzakciós adó felé megy az unió is. Igaz, a bevezetésében úgy látszik (ha újra unortodox módon is - a szerk.) Magyarország az élre kerülhet. A magyar bank- és adórendszerben egyaránt lenne helye a bankforgalmi adónak - véli Gerendy -, hisz a pénzügyi műveletek áfamentesek.

Az Origo információi szerint a készülő tervezet szerint a bankautomatás készpénzfelvétel, a munkabér bankszámlára utalása, csoportos beszedési megbízás, a rezsi sárga csekken történő befizetése után kellene fizetni a kormány terveiben szereplő pénzügyi tranzakciós adót. A cégeknek az után is tranzakciós adót kellene fizetniük, amikor az államkasszába utalják a dolgozóik járulékát és az áfát. A bankok csak felszámítják az adót, befizetik, de a terhét az ügyfelek viselik. A hírportál információi szerint a javaslat nem az NGM-ben született, a szaktárca szükséges megszorításokat strukturális intézkedésekkel kívánta elérni.

A kormánynak nem csak kapnia, hanem adnia is kellene, ezért Gerendy szerint a bankadó azonnali megszüntetése lehetne az ára a bankforgalmi adó bevezetésének. A költségvetés még így is jól járna: a bankadóból 187 milliárd forintos bevétele származik idén az államnak, ezzel szemben ha a 600 ezer milliárdos bankközi forgalomra csak egy ezrelékes adót vetnének ki az máris 600 milliárdos bevételt jelentene. A bankok számára előnyt jelentene a váltás, hisz az adót nem az eszközeik után kellene fizetniük, így a kiszáradt bankrendszer némi likviditáshoz jutna. Így az éves nettó bevétel elérheti a 400 milliárd forintot, ami jelentősen megkönnyítené a költségvetés helyzetét. Igaz, az adót nem szabad kizárólag a költségvetés igényeihez méretezni, vagyis szükség van a kiadások csökkentésére és más intézkedésekre is - mondta Gerendy.

Mint ismert, a költségvetésnek az idei hiánycél eléréséhez mintegy 150, a 2013-as hiánycél tartáshoz pedig további 400 milliárdos kiadáscsökkentő vagy bevételnövelő intézkedésre lenne szüksége. A hogyanról a kormánynak napokon belül döntenie kell a nyilvánosságra hozandó konvergencia programban. A bankforgalmi adó beszedése rendkívül egyszerű, hisz alig pár pénzintézetet kell az adóhatóságnak ellenőrizni, ráadásul a forgalmi adó alól kibújni sem nagyon érdemes addig, amíg forintban fizetünk idehaza, hisz a forintszámlákat nem lehet külföldre menekíteni.