Szolgáltatások
Gazdaság
Vállalatok
Tőzsde
Adózás
Ingatlan
Mellékletek
2012. április 12., csütörtök 19:15   NAPI

Miért jó a sárga csekkek és a bankolás megadóztatása? Így látja a szakértő

Ésszerű lépés lenne a pénzügyi tranzakciós adó bevezetése abban az esetben, ha azt kormány összekötné a bankadó azonnali megszüntetésével – véli Gerendy Zoltán, a BDO Magyarország adótanácsadó partnere. Az adó alól nehéz kibújni, vagyis könnyen beszedhető.

Nem meglepő, hogy adót vetne ki a kormány a pénzügyi tranzakciókra, vagyis a banki átutalásokra vagy épp a sárga csekkes befizetésekre - mondta lapunknak Gerendy Zoltán. Hangsúlyozta: ez nem a klasszikus Tobin-adó, ugyanis a név- és ötletadó szerint a spekulatív és befektetési célú pénzügyi műveleteket lehetne tranzakciós adóval sújtani, ráadásul láthatóan pénzügyi tranzakciós adó felé megy az unió is. Igaz, a bevezetésében úgy látszik (ha újra unortodox módon is - a szerk.) Magyarország az élre kerülhet. A magyar bank- és adórendszerben egyaránt lenne helye a bankforgalmi adónak - véli Gerendy -, hisz a pénzügyi műveletek áfamentesek.

Az Origo információi szerint a készülő tervezet szerint a bankautomatás készpénzfelvétel, a munkabér bankszámlára utalása, csoportos beszedési megbízás, a rezsi sárga csekken történő befizetése után kellene fizetni a kormány terveiben szereplő pénzügyi tranzakciós adót. A cégeknek az után is tranzakciós adót kellene fizetniük, amikor az államkasszába utalják a dolgozóik járulékát és az áfát. A bankok csak felszámítják az adót, befizetik, de a terhét az ügyfelek viselik. A hírportál információi szerint a javaslat nem az NGM-ben született, a szaktárca szükséges megszorításokat strukturális intézkedésekkel kívánta elérni.

Mekkora lehet a sarc?
Ha csak azt a 120 milliárd forint éves adóbevételt szeretné kiváltani a kormány, ami jelenleg a bankadóból befolyik, lapunk számításai szerint tranzakciónként 429 forintos átlagos adóterhelés jön ki. Ha az adó összegét a Giro-átutalások 59 315 milliárd forintos tavalyi volumenéhez mérjük, akkor 2 ezrelék körüli adómértéket kapunk. Természetesen nem feledkezhetünk el a Girónál értékben alig 30 százalékkal kisebb értékű nem banki Viber-átutalásokról sem, ezek mellett 1 ezrelékre apadhat az adóterhelés. Mivel kizárható, hogy az állam pont a bankok egymás közötti műveleteinek megadóztatásáról mondana le, így újabb Viber-tétel kerül a képbe, vagyis az értékre vetítve fél ezrelék körüli adóterheléssel lehetne biztosítani a költségvetés bevételi oldalát. Ez a terhelés lényegében fele annak a költségnek, amelyet a hitelintézetek egy-egy tranzakcióért elkérnek az ügyféltől, vagyis számottevően drágulni fognak a banki tranzakciós díjak.

A kormánynak nem csak kapnia, hanem adnia is kellene, ezért Gerendy szerint a bankadó azonnali megszüntetése lehetne az ára a bankforgalmi adó bevezetésének. A költségvetés még így is jól járna: a bankadóból 187 milliárd forintos bevétele származik idén az államnak, ezzel szemben ha a 600 ezer milliárdos bankközi forgalomra csak egy ezrelékes adót vetnének ki az máris 600 milliárdos bevételt jelentene. A bankok számára előnyt jelentene a váltás, hisz az adót nem az eszközeik után kellene fizetniük, így a kiszáradt bankrendszer némi likviditáshoz jutna. Így az éves nettó bevétel elérheti a 400 milliárd forintot, ami jelentősen megkönnyítené a költségvetés helyzetét. Igaz, az adót nem szabad kizárólag a költségvetés igényeihez méretezni, vagyis szükség van a kiadások csökkentésére és más intézkedésekre is - mondta Gerendy.

Mint ismert, a költségvetésnek az idei hiánycél eléréséhez mintegy 150, a 2013-as hiánycél tartáshoz pedig további 400 milliárdos kiadáscsökkentő vagy bevételnövelő intézkedésre lenne szüksége. A hogyanról a kormánynak napokon belül döntenie kell a nyilvánosságra hozandó konvergencia programban. A bankforgalmi adó beszedése rendkívül egyszerű, hisz alig pár pénzintézetet kell az adóhatóságnak ellenőrizni, ráadásul a forgalmi adó alól kibújni sem nagyon érdemes addig, amíg forintban fizetünk idehaza, hisz a forintszámlákat nem lehet külföldre menekíteni.

A magyar megoldás ismét unikumnak számít az európai piacon. Az Európai Bizottság jelenleg három pénzügyi jellegű adó bevezetését vizsgálja. Az első a már említett Tobin-adó, amely tőkemozgások, "spekulációs" pénzmozgások megadóztatását célozza. A másik javaslat szerint a pénzügyi szolgáltatásokat is bevinnék az áfakörbe, s ebből keletkezne bevétel. A harmadik megoldás, az úgynevezett FAT mérlegfőösszeg/jövedelem alapon vetne ki adót a szolgáltatókra. Ez utóbbi áll a legközelebb a jelenlegi magyar bankadóhoz, de mértéke bizonyosan nagyságrendekkel kisebb lesz, mint a hazai − ha e mellett döntenek
Hozzászólok
roqfort, 2012. április 15., vasárnap 15:11

Szerintem ez az ötlet már egy gyümölcsözőbb bankár-kormány együttműködést kezdetét jelzi. Az extra adót a bankok áthárították az ügyfelekre egyébként is, most viszont a kormány felvállalja ezt a szívességet nekik. Persze a bankok ügyfelekre terhelt költségei is megmaradnak. És még csak verseny helyzet miatt sem kel aggódni a bankoknak, mindenki egységesen és katonásan fizet.
Mellesleg a sárga csekk rendszert nem is értem. Ma napig nem tudok megszabadulni ettől a múltbéli, gazdaságtalan, fa pusztító csökevénytől. Hiába nem kérem őket, mondván úgyis bankon keresztül utalok, csak küldik a szolgáltatók. Nyilván a Magyar Királyi Postát kell eltartanom belőle, hiszen már a csekk eladása is bevétel a Postának. Ez is egy adó, mint a villanyszámla részeként kezelt szénipari szerkezei átalakítás vagy mi a franc. Csodálatos országban élünk, adó adó hátán.

Moderációt kérek Válasz erre

A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja:
http://www.napi.hu/info/adatvedelem.html
melos, 2012. április 13., péntek 20:05

@obsi: nem baj, úgyis ajtót akartam cserélni, legalább fizeti majd a biztosító :-D

Moderációt kérek Válasz erre Előzmény

A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja:
http://www.napi.hu/info/adatvedelem.html
bertalaszlo, 2012. április 13., péntek 17:11

Egy teljes iparág épült a sárga csekkre, ideje váltani az 1 ezrelék elfogadható tétel.
Minden utalásomat a netről intézem, és most is fizetek, az átutalásaim után, vagy ilyen vagy olyan formában , az ingyen sincs ingyen.

Moderációt kérek Válasz erre

A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja:
http://www.napi.hu/info/adatvedelem.html
obsi, 2012. április 13., péntek 16:48

@melos:

Na most kezdhetsz igazán rettegni, mert kapcsolataim révén hajnalban kopogtat majd a T.E.K. az ajtódon. És nem bőrkesztyűvel...

Moderációt kérek Válasz erre Előzmény

A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja:
http://www.napi.hu/info/adatvedelem.html
gewinner62, 2012. április 13., péntek 16:40

ha beéri egy ezrelékkel és valóban kivezeti a ++++ adókat-leygen-mert akkor telekom vissza 600ft fölé---persze csak szvsz sz.

Moderációt kérek Válasz erre

A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja:
http://www.napi.hu/info/adatvedelem.html
Mind a 19 hozzászólás itt...
hirdetés
Ezt olvasta már?
11
22
33
44
55


Napi blog

Rendezvényeink

Valutaváltó

Az oldalon megjelenített árfolyamok ajánlattételnek nem minősülnek, csak tájékoztató jellegűek.

Újra jön a kánikula

A következő napokban még többfelé lehetnek záporok, helyenként zivatarok is, utána viszont újabb kánikulai...

Fura jóslat jött Görögországról

Egy veterán gazdasági publicista úgy véli, hogy Görögországgal minden rendben lesz.

Elképesztő dolgokkal fenyegetik a bankokat

Hackerek több tízezer dolláros fenyegetéssel bombázzák a pénzügyi cégeket, mondván, ha nem fizetnek...

Megjött az IMF - lehet tárgyalni

A kvartetté bővült hitelezői csoport adóemeléseket és adócsökkentést is vár a görög vezetéstől.

Gondok jöhetnek az ellátásban

Kihagyták a nagykereskedőket a gyógyászati segédeszköz forgalmazásból.
www.Napi.hu Online Kft. Napi.hu - Független üzleti és pénzügyi portál, benne magyar és nemzetközi hírek, elemzések, tőzsdei információk. Helye: Flórián tér 1. 2. emelet, Budapest, Budapest. 1033 Telefon: +36-1-506-0930. Telefax: +36-1-506-0931. .