Szolgáltatások
Gazdaság
Vállalatok
Tőzsde
Adózás
Ingatlan
Mellékletek
2012. április 12., csütörtök 19:15   NAPI

Miért jó a sárga csekkek és a bankolás megadóztatása? Így látja a szakértő

Ésszerű lépés lenne a pénzügyi tranzakciós adó bevezetése abban az esetben, ha azt kormány összekötné a bankadó azonnali megszüntetésével – véli Gerendy Zoltán, a BDO Magyarország adótanácsadó partnere. Az adó alól nehéz kibújni, vagyis könnyen beszedhető.

Nem meglepő, hogy adót vetne ki a kormány a pénzügyi tranzakciókra, vagyis a banki átutalásokra vagy épp a sárga csekkes befizetésekre - mondta lapunknak Gerendy Zoltán. Hangsúlyozta: ez nem a klasszikus Tobin-adó, ugyanis a név- és ötletadó szerint a spekulatív és befektetési célú pénzügyi műveleteket lehetne tranzakciós adóval sújtani, ráadásul láthatóan pénzügyi tranzakciós adó felé megy az unió is. Igaz, a bevezetésében úgy látszik (ha újra unortodox módon is - a szerk.) Magyarország az élre kerülhet. A magyar bank- és adórendszerben egyaránt lenne helye a bankforgalmi adónak - véli Gerendy -, hisz a pénzügyi műveletek áfamentesek.

Az Origo információi szerint a készülő tervezet szerint a bankautomatás készpénzfelvétel, a munkabér bankszámlára utalása, csoportos beszedési megbízás, a rezsi sárga csekken történő befizetése után kellene fizetni a kormány terveiben szereplő pénzügyi tranzakciós adót. A cégeknek az után is tranzakciós adót kellene fizetniük, amikor az államkasszába utalják a dolgozóik járulékát és az áfát. A bankok csak felszámítják az adót, befizetik, de a terhét az ügyfelek viselik. A hírportál információi szerint a javaslat nem az NGM-ben született, a szaktárca szükséges megszorításokat strukturális intézkedésekkel kívánta elérni.

Mekkora lehet a sarc?
Ha csak azt a 120 milliárd forint éves adóbevételt szeretné kiváltani a kormány, ami jelenleg a bankadóból befolyik, lapunk számításai szerint tranzakciónként 429 forintos átlagos adóterhelés jön ki. Ha az adó összegét a Giro-átutalások 59 315 milliárd forintos tavalyi volumenéhez mérjük, akkor 2 ezrelék körüli adómértéket kapunk. Természetesen nem feledkezhetünk el a Girónál értékben alig 30 százalékkal kisebb értékű nem banki Viber-átutalásokról sem, ezek mellett 1 ezrelékre apadhat az adóterhelés. Mivel kizárható, hogy az állam pont a bankok egymás közötti műveleteinek megadóztatásáról mondana le, így újabb Viber-tétel kerül a képbe, vagyis az értékre vetítve fél ezrelék körüli adóterheléssel lehetne biztosítani a költségvetés bevételi oldalát. Ez a terhelés lényegében fele annak a költségnek, amelyet a hitelintézetek egy-egy tranzakcióért elkérnek az ügyféltől, vagyis számottevően drágulni fognak a banki tranzakciós díjak.

A kormánynak nem csak kapnia, hanem adnia is kellene, ezért Gerendy szerint a bankadó azonnali megszüntetése lehetne az ára a bankforgalmi adó bevezetésének. A költségvetés még így is jól járna: a bankadóból 187 milliárd forintos bevétele származik idén az államnak, ezzel szemben ha a 600 ezer milliárdos bankközi forgalomra csak egy ezrelékes adót vetnének ki az máris 600 milliárdos bevételt jelentene. A bankok számára előnyt jelentene a váltás, hisz az adót nem az eszközeik után kellene fizetniük, így a kiszáradt bankrendszer némi likviditáshoz jutna. Így az éves nettó bevétel elérheti a 400 milliárd forintot, ami jelentősen megkönnyítené a költségvetés helyzetét. Igaz, az adót nem szabad kizárólag a költségvetés igényeihez méretezni, vagyis szükség van a kiadások csökkentésére és más intézkedésekre is - mondta Gerendy.

Mint ismert, a költségvetésnek az idei hiánycél eléréséhez mintegy 150, a 2013-as hiánycél tartáshoz pedig további 400 milliárdos kiadáscsökkentő vagy bevételnövelő intézkedésre lenne szüksége. A hogyanról a kormánynak napokon belül döntenie kell a nyilvánosságra hozandó konvergencia programban. A bankforgalmi adó beszedése rendkívül egyszerű, hisz alig pár pénzintézetet kell az adóhatóságnak ellenőrizni, ráadásul a forgalmi adó alól kibújni sem nagyon érdemes addig, amíg forintban fizetünk idehaza, hisz a forintszámlákat nem lehet külföldre menekíteni.

A magyar megoldás ismét unikumnak számít az európai piacon. Az Európai Bizottság jelenleg három pénzügyi jellegű adó bevezetését vizsgálja. Az első a már említett Tobin-adó, amely tőkemozgások, "spekulációs" pénzmozgások megadóztatását célozza. A másik javaslat szerint a pénzügyi szolgáltatásokat is bevinnék az áfakörbe, s ebből keletkezne bevétel. A harmadik megoldás, az úgynevezett FAT mérlegfőösszeg/jövedelem alapon vetne ki adót a szolgáltatókra. Ez utóbbi áll a legközelebb a jelenlegi magyar bankadóhoz, de mértéke bizonyosan nagyságrendekkel kisebb lesz, mint a hazai − ha e mellett döntenek
Hozzászólok
roqfort, 2012. április 15., vasárnap 15:11

Szerintem ez az ötlet már egy gyümölcsözőbb bankár-kormány együttműködést kezdetét jelzi. Az extra adót a bankok áthárították az ügyfelekre egyébként is, most viszont a kormány felvállalja ezt a szívességet nekik. Persze a bankok ügyfelekre terhelt költségei is megmaradnak. És még csak verseny helyzet miatt sem kel aggódni a bankoknak, mindenki egységesen és katonásan fizet.
Mellesleg a sárga csekk rendszert nem is értem. Ma napig nem tudok megszabadulni ettől a múltbéli, gazdaságtalan, fa pusztító csökevénytől. Hiába nem kérem őket, mondván úgyis bankon keresztül utalok, csak küldik a szolgáltatók. Nyilván a Magyar Királyi Postát kell eltartanom belőle, hiszen már a csekk eladása is bevétel a Postának. Ez is egy adó, mint a villanyszámla részeként kezelt szénipari szerkezei átalakítás vagy mi a franc. Csodálatos országban élünk, adó adó hátán.

Moderációt kérek Válasz erre

A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja:
http://www.napi.hu/info/adatvedelem.html
melos, 2012. április 13., péntek 20:05

@obsi: nem baj, úgyis ajtót akartam cserélni, legalább fizeti majd a biztosító :-D

Moderációt kérek Válasz erre Előzmény

A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja:
http://www.napi.hu/info/adatvedelem.html
bertalaszlo, 2012. április 13., péntek 17:11

Egy teljes iparág épült a sárga csekkre, ideje váltani az 1 ezrelék elfogadható tétel.
Minden utalásomat a netről intézem, és most is fizetek, az átutalásaim után, vagy ilyen vagy olyan formában , az ingyen sincs ingyen.

Moderációt kérek Válasz erre

A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja:
http://www.napi.hu/info/adatvedelem.html
obsi, 2012. április 13., péntek 16:48

@melos:

Na most kezdhetsz igazán rettegni, mert kapcsolataim révén hajnalban kopogtat majd a T.E.K. az ajtódon. És nem bőrkesztyűvel...

Moderációt kérek Válasz erre Előzmény

A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja:
http://www.napi.hu/info/adatvedelem.html
gewinner62, 2012. április 13., péntek 16:40

ha beéri egy ezrelékkel és valóban kivezeti a ++++ adókat-leygen-mert akkor telekom vissza 600ft fölé---persze csak szvsz sz.

Moderációt kérek Válasz erre

A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja:
http://www.napi.hu/info/adatvedelem.html
Mind a 19 hozzászólás itt...
hirdetés
Ezt olvasta már?
11
22
33
44
55
hirdetés


Napi blog

Rendezvényeink

Valutaváltó

Az oldalon megjelenített árfolyamok ajánlattételnek nem minősülnek, csak tájékoztató jellegűek.

Terítékre kerül a bankadó - 24 előterjesztést ...

Akár 24 előterjesztést is elfogadhat az Országgyűlés a jövő héten, következő kéthetes ülésének első felében....

Újra üzemel a Keleti pályaudvar

Újra teljes kapacitással üzemel a Keleti pályaudvar - közölte a Mávinform vasárnap délután.

Leállhat a menekültek tömeges beáramlása ...

Angela Merkel német kancellár kezdeményezésére külön tanácskozást tartanak vasárnap Brüsszelben az EU-Törökország...

Ennyi kellene a biztonságos energiaellátáshoz ...

Mintegy 5400 megawatt új áramtermelő kapacitás létesítése lesz szükséges a következő tíz évben nagy valószínűség...

A Keletiből utazna? - Ennek a hírnek ...

Műszaki probléma miatt ideiglenesen szünetel a vonatforgalom a Keleti pályaudvaron, késések várhatók...
www.Napi.hu Online Kft. Napi.hu - Független üzleti és pénzügyi portál, benne magyar és nemzetközi hírek, elemzések, tőzsdei információk. Helye: Flórián tér 1. 2. emelet, Budapest, Budapest. 1033 Telefon: +36-1-506-0930. Telefax: +36-1-506-0931. .