Idén is az utolsó pillanatra hagyta az emberek többsége az szja-bevallásának elkészítését - írta a Világgazdaság. Ezen a szokáson nem változtatott az úgynevezett bevallási nyilatkozat lehetősége, amely a minimálisra csökkenti az adminisztrációt, ám ezzel - idei bevezetése után - nem sokan kívántak élni. Másfél millió adózó előtt állt nyitva a lehetőség, de csak kétszázezren választották.

Valamivel többen, a tavalyi 340 ezer helyett 375 ezren éltek azzal a lehetőséggel, hogy a NAV készítse el a bevallásukat, ám a hivatal ezt is kevésnek tartja, ezért jövőre ez a forma megszűnik.

Így csak a söralátétnek csúfolt egyszerűsített lehetőség marad, amely csak azok előtt áll nyitva, akiktől a munkáltatójuk pontosan vonta az adóelőleget, nincs ingatlan-bérbeadásból vagy osztalékból származó pénzük vagy ekhós bérük. Tavaly 55 ezren választották ezt a formát, ami idén akár csökkenhet is.

Idén már él az az új szabály, amely szerint, amely szerint a bevallással későket nem bünteti meg azonnal az adóhatóság. Előbb figyelmeztető levelet küld, amelyben minden bizonnyal jelezni fogja, hogy a késők nem rendelkezhetnek adójuk egy százalékának elköltéséről. A büntetést csak azt követően szabják ki, ha az adózó a felszólítást követően sem tesz eleget a kötelezettségének - olvasható a lapban.