Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A költségvetés évről-évre több száz milliárd forintnyi adóbevételről mond le a különböző adókedvezmények révén, azaz ennyit hagy a polgárok és a vállalkozások zsebében. A jövő évi büdzsé számai szerint az adókedvezmények mértéke 424-483 milliárd forint között szóródhat, ezek átlaga 454 milliárd forintra jön ki. Összehasonlításul: 2013-ban az államháztartás tervezett hiánya 677,2 milliárd forint. A parlament ma kezdi meg a 2013-as költségvetés általános vitáját és péntekig le is zárja azt - miközben a kormány már a saját költségvetésnek módosításán dolgozik. A tervek szerint újabb járulék- és adókedvezményekkel segítenék a foglalkoztatás növelését, így a jövő évben adott adókedvezmények megközelíthetik az 500 milliárd forintot is.

Összegszerűen a legnagyobb kiesés a szja-rendszerben keletkezik az adókedvezmények miatt: itt mintegy 193 milliárd forintnyi adót nem szed be az állam. A legnagyobb tétel természetesen a családi adókedvezmény, erre a célra 183 milliárd forintot használnak fel az adózók. Emellett az egyetlen említésre méltó tétel a lakáshitelek törlesztésére fordított összeg adókedvezménye, amely 4-5 milliárd forintra rúghat.

Arányait tekintve ezzel szemben az illetékbevételeknél a legnagyobb a kiesés, hisz s beszedésre tervezett 110,4 milliárd forintos illetékkel szemben további 78 milliárdot engednek el kedvezményként. A legnagyobb tételt ezen belül az ingatlanszerzésből származó illetékek jelentik, amely gyakorlatilag alig burkolt ingatlanadóként működik. A költségvetési tervek szerint 2013-ban mintegy 40 milliárd forintnyi illetéket nem szednek be - részben az egyenes ági ajándékozás illetékének eltörlése miatt -, de a politikában haláladóra keresztelt öröklési illeték korábbi eltörlése is évi 38 milliárdos bevételkieséssel jár.

A társasági adóbevételek mintegy negyedéről is lemond az állam. Rendkívül tanulságos, hogy az így elengedett 91 milliárd forint miből jön össze: a legnagyobb tétel a sportcélú adókedvezmény, amelynek értéke mintegy 25 milliárd forint. Az kormány idéntől tette lehetővé a cégeknek, hogy társasági adó fizetése helyett úgynevezett látvány-csapatsportágakat szponzoráljanak a be nem fizetett adóból. Összesen hat sportág sportegyesületei támogathatóak ily módon, de ezek közül egyértelmű kedvezményezettjei a rendszernek a hazai futballegyesületek. Csak a sportkedvezmények után jön a 18 milliárdos fejlesztési adókedvezmény vagy a 16 milliárd forintos K+F kedvezménye.

A jövedéki adókból a kormány 913 milliárd forintos bevétellel tervez, miközben 56 milliárd forintnyi adót térít vissza. A pénz túlnyomó többsége a mezőgazdaságba,a vasúthoz kerül a gázolaj jövedéki adójának visszatérítése miatt, de a 7,5 tonna feletti tehergépjárművek üzemeltetői számára  bevezetett kereskedelmi gázolaj adókedvezménye is évi 17 milliárd forintba kerül. A gazdasági bizottság hétfői ülésén feltették a kérdést Matolcsy György nemzetgazdasági miniszternek, hogy mibe került pálinkaforradalom, erre a miniszter úgy válaszolt, hogy "néhány víg éjszakába". Nos, a költségvetési törvényből az is kiderül, hogy a házi pálinkafőzés közvetlen adókedvezménye évi 6-7 milliárd forinttól fosztja meg a büdzsét.

Adókedvezmények a 2013-as költségvetésben (milliárd forint)
AdókedvezményTervezett bevétel
Jövedéki adó56913,1
Energiaadó1640
Társasági adó91,4380,8
Távközlési adó744
Szja193,31540,3
Helyi iparűzési adó12,2n.a.
Illetékek78,3110,4
Forrás: költségvetési törvény