Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A lap szerint komoly feszültséget eredményezett a NAV-nál az életpályamodell elmaradása. Tállai Andrást, a NAV vezetőjét a Magyar Nemzet információi szerint novemberben tájékoztatták az adóhivatali dolgozók kedvezőtlen jövedelmi helyzetéről.

Egy, a hivatal belső ügyeit jól ismerő forrás szerint 2015-ben a megyei igazgatóságokon a középfokú végzettségű pályakezdők havi bruttó fizetése alig haladta meg a minimálbért, és nem érte el a kormányrendeletben meghatározott, havi 122 ezer forintos garantált bérminimumot sem. Emiatt országosan valamivel több mint ezer NAV-os bérét kellett kiegészíteni.

A Belügyminisztériumhoz (BM) tartozó rendőröknél, tűzoltóknál, börtönőröknél nyáron már bevezették az életpályamodellt, emiatt hatalmas bérkülönbségek vannak a NAV-hoz képest. Amíg egy pályakezdő, cigarettacsempészeket üldöző pénzügyőrjárőr fizetése nem éri el a havi bruttó 130 ezer forintot, addig egy pályakezdő rendőrjárőrnek több mint 220 ezer forint a bére. Tizenhét évnyi szolgálati idő után a 165 ezres NAV-os fizetés helyett akár 290 ezer forintot kereshet például a katasztrófavédelemben vagy börtönőrként.

Nem jobb a helyzet a nyomozóknál sem, egy tizenhárom éves szolgálati idejű, középfokú végzettségű NAV-os pénzügyi nyomozó átlagosan több mint 100 ezer forinttal keres kevesebbet rendőr társánál - olvasható a cikkben.