Napokon belül - május elsején - lép életbe az új uniós vámkódex, amely a 24 évvel ezelőtti jogszabálygyűjteményt váltja le.

A gazdasági környezet jelentősen átalakult az elmúlt években hisz a korábbi szabályozás még az Európai Közösség 12 tagállamára íródott és elsősorban a légi- és tengeri külkereskedelemre optimalizálták a szabályokat. Az immár 28 tagállamot számláló EU új vámkódexe, a versenyképesség növelésére helyezi a hangsúlyt, ennek legszembetűnőbb jele az egységes elektronikus vámügyintézés - 2020-ig tartó - kiépítése lesz.

Az uniós jogalkotás több mint 10 éve kezdődött a cél már a kezdetetekkor is az volt, hogy a dinamikusan fejlődő gazdasági környezethez alakítsák a jogszabályokat, az adminisztratív terhek csökkentésével és az eljárások elektronizálásával - mondta Vargha Zoltán, az EY adó üzletágának vámszakértője. Az új uniós vámkódex végül 2013-ra készült el, a végrehajtási rendeletekre azonban 2015 végéig várni kellett - így a hatályba lépés és a jogalkotás meglehetősen közel kerültek egymáshoz. Ráadásul egyes az átmeneti szabályokat csak idén márciusban hirdették ki.

Folyamatos változások

Ezzel párhuzamosan haladtak a nemzeti, így a magyar jogalkotási folyamatok: a nemzeti vámtörvényt az elmúlt hetekben fogadta el a parlament - a nemzeti végrehajtási rendeletek a napokban jelennek meg -, de a szabályok május elsejétől már életbe lépnek. A meglévő engedélyek továbbra is érvényesek maradnak, de alkalmazásuk során figyelembe kell venni az új jogszabályokat - ami komoly kihívást jelent az ügyfelek számára.

A közeljövőben minden kommunikáció elektronikusan fog történni az ügyfelek és a hatóságok között. Az uniós szabályokban harmonizálták az ellenőrzési elveket is. Azt, hogy uniós szinten teljes digitalizációhoz elérjünk időre van szükség - erre 2020 december 31-ig szab határidőt a jogszabály. A következő négy-öt ezért év a folyamatos változásokról szól majd - mondta Vargha. Az elektronikus platform tesztüzeme folyik, éles üzemben várhatóan 2017-től indul.

Jön az önértékelés, szigorodnak a vámbiztosíték szabályai

Több mint ezer oldal új joganyagról van szó - hat jogszabály keletkezett - és már rendkívül kevés idő van a feldolgozásra. A cégeknek mindenképp át kell tekinteniük a tevékenységüket, hogy a május elsejei átállás zökkenőmentes legyen - mondta Fülöp Attila, az EY adó üzletágának adó- és vámszakértője. A változások érintenek minden céget, amely Európai Unión kívüli országokkal folytatnak külkereskedelmet, de leginkább a gyártó-, fuvarozó, logisztikai és disztribútor cégeknél lesznek jelentősek a változások.

Megváltozik a vámeljárások rendszere, a nyolc vámeljárásból három marad: lesznek új procedúrák, lesznek vámeljárások melyek megszűnnek, és lesznek amelyek átalakulnak. Bevezetik az önértékelést - vagyis lehetőség eddigi kivetéssel szemben a vámok "önbevallással" történő megállapításra. Az új vámkódex bevezeti a központi vámkezelés intézményét: a jövőben lényegtelen, hogy mely uniós tagországban lép be az áru az EU területére, a vámeljárás bármely tagállam vámhatóságánál lefolytatható. Így rotterdami belépés esetén is elég a vámügyintézést idehaza elindítani, a magyar cégek kommunikálhatnak csak a Nemzeti Adó- és Vámhivatallal - a részleteket a két hatóság - a holland és a magyar - elintézi egymás között.

Szigorodnak a vámbiztosíték szabályai szélesebb körben kell az eljárásokra vámbiztosítékot nyújtani, így például már átmeneti megőrzés esetén is főszabály szerint kötelező lesz a biztosíték nyújtása. Az engedélyezett gazdálkodói (AEO) státusz felértékelődik, a korábbinál fontosabb lesz ez a gazdálkodó megbízhatóságát igazoló minősítés. Míg ma ennek a státusznak a megléte előnyös a gazdálkodók számára, az új szabályok esetén ennek hiánya inkább hátrányt fog jelenti - magyarázta Fülöp.

Ráadásul az engedélyezett gazdálkodói minősítés elvesztését az új jogszabályi környezetben már nem csak a vámjogszabályoknak történő meg nem felelés, hanem az egyéb adó jogszabályok alapján elkövetett jogsértések is veszélyeztethetik, így akár egy komolyabb ekáer-szabálytalanság miatt ugorhat a jövőben az engedélyezett gazdálkodói státusz.

Változnak a vámérték számításának a szabályai is

Ha nem készül fel egy gazdálkodó, akkor fennakadás alakulhat ki az ellátási láncában - szabálytalanságok esetén pedig pénzbüntetéseket is kiszabhat a vámhatóság. Szigorodnak a vámérték számításának szabályai - hívta fel a figyelmet Fülöp. A vámérték szabályaiban eddig az első eladás elve volt követendő - vagyis vámérték számításánál az első unió területére történő közvetlen értékesítést megelőző árat is figyelembe venni lehetett venni. Az új kódexben a vámeljárások során az irányadó ár azonban az utolsó (uniós irányú) eladási ár lesz a vámérték kimunkálása során. A jövőben az importált árukra vonatkozó licencdíjakat is be kell számítani szinten minden a vámértékbe.

A kapcsolt vállalkozásoknál a vámértékre nem lehet hatással a cégek kapcsolata. Eddig opcionális volt a vámhatóságok számára ennek ellenőrzése - az új kódex szerint azonban a vámhatóságoknak kötelező lesz megvizsgálnia, hogy a kapcsolat hatással volt-e a vámértékre. Ez új lendületet adhat annak a kérdéskörnek, hogy a cégek közötti transzferár alkalmazható-e vámértékként - mondta Fülöp.