Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Bő negyven oldalon keresztül módosítja az utolsó pillanatban - zárószavazás előtti módosító javaslatként - benyújtott törvénycsomagjával a kormány a saját 180 oldalas adótörvény-pakkját. A most beterjesztett módosításokról már érdemben nem vitázik a parlament, leszámítva a 20-30 perces záróvitát. A 42 oldalas javaslat összesen 87 ponton írja át az adótörvényeket, ezek között van nyelvtani módosítás is - igaz, eredetileg erre a célra szolgált kizárólag a zárószavazás előtti módosító -, de találhatóak a csomagban teljesen új fajsúlyos módosítások is, amelyeket illett volna hónapokkal ezelőtt benyújtani a parlament elé.

A NGM által összeállított csomag úgy pontosítaná az életbiztosításokra vonatkozó szabályokat, hogy az adómentesség csak a betegségi- baleseti vagy a halál estén való kifizetésére érvényes. A javaslat szerint cél, hogy a teljes életre szóló biztosítások esetében az adókötelezettség a biztosítás átalakítása során se lehessen elkerülhető. Januártól teljesen adómentes lesz a sporteseményekre adott tiszteletjegy: jelenleg sem kell fizetni adót, ha a jegyet közvetlenül a szervezőtől kapja a magánszemély, ám jövőben akár a munkáltató is adhat adómentesen - összeghatártól függetlenül - bármely magánszemélynek. A módosítást az egységes jogalkalmazás indokolhatja, hisz nem igazán életszerű, hogy ha egy meccsre a tiszteletjegyet a szervező adja az adómentes, ám, ha egy közvetítő - például a munkáltató - akkor adóköteles jövedelem. Minderről részletesen itt olvashat.

Tao-kedvezmény a színházaknak

Áatalakítják a társasági adókedvezményeket. Az Orbán-kormány találmánya a látványcsapatsportok támogatása az adóbevételekből - az erre fogékony cégek támogatásai 2014-ben már 50 milliárd forintot is elérik az NGM becslése szerint, vagyis az adókedvezményt igénybe vevő cégek ennyi adót nem fizetnek be az államnak, hanem azt sportegyesületeknek utalják. A kormány mostani módosításával  a látvány-csapatsportok támogatási rendszerének mintájára bevezeti a
kiegészítő támogatás fizetésére vonatkozó kötelezettséget a filmtámogatások  és az előadóművészeti szervezetek támogatása esetén is . Az adókedvezmény igénybevételének feltétele, hogy az adózó a kiegészítő támogatást az arra
jogosult szervezet részére megfizeti.

A színházak az előző évi jegybevételük 80 százalékáig kaphatnak támogatást, míg a filmgyártó cégek, szervezetek esetében a filmgyártás költségeinek 20 százaléka finanszírozható társasági adó (tao.) felajánlásból - vagyis nem fordulhat elő, hogy komplett filmek forogjanak kizárólag társasági adóból.

Erre kötelemre a Európia Bizottság döntése miatt van szükség, ugyanis ezen összeghatárokon túli támogatást az EU már tiltott állami támogatásnak tekintené, ami tilos. A javaslat most kiterjeszti a korábbi három évről hat évre a támogatás idejét, vagyis az adókedvezmény igénybevételének ideje jelentősen kitolható, mind a film-, a színházi, illetve a látványcsapat-sportágak támogatásában.

Nagyobb szigor jön dohányfronton is

Szigorodnak a jövedéki adó dohánytermékere vonatkozó előírásai is: így a cigaretták gépi töltésére alkalmas berendezést - vagy akár "nagyobb kapacitású kézi eszközöket" - csak adóraktári engedéllyel rendelkező cégek számára lehet értékesíteni. Ezzel akarja az állam az elejét venni az adóelkerülésnek. További szigorítás, hogy a dohány exportja, kivitele, tárolása is engedélyköteles tevékenység lesz a jövőben.

Csak a nemzeti trafikokban lehet majd cigarettapapírt, dohánysodrót forgalmazni. Az új szabályt megszegőkre durva retorziók várnak: eddig kilogrammonkénti ezer forinttal szemben százezer forint lesz a bírság a vágott dohánnyal való tiltott kereskedésen kapottak büntetése, a cigarettatöltő berendezés értékesítését 0,5-50 millió forintig büntethetik, egy darab illegális cigarettapapír 500, a dohánysodrók illegális (nemzeti dohánybolton kívüli) eladása pedig darabonként 15 ezer forintos büntetéssel jár.

A parlament a ma benyújtott módosítókról, illetve a már elfogadott javaslatokról ma szavaz.