Tavaly 0,7 százalékkal nőtt az személyi jövedelemadó-bevallást benyújtók száma - derült ki a nemzeti Adó és Vámhivatal sajtótájékoztatóján, ahol a 2013-as bevallással kapcsolatos adatokat ismertették. Tavaly összesen 8760,9 milliárd forintnyi adóköteles jövedelemről adtak számot az adózók, ami után összesen 1318,3 milliárd forint adót fizettek az államnak - ezzel az áfa után az szja a második legkomolyabb adóbevételi forrása a költségvetésnek, messze elmaradva a cégek társaságiadó-befizetéseitől. Az szja-bevételek - a családi adókedvezmény kiszélesítése miatt - csökkentek 2012-höz képest, 39,1 milliárd forinttal. Nőtt viszont tízezer fővel a adófizetők száma, így 4 millió tízezer ember fizetett tavaly adót - igaz, az egy főre jutó adófizetési kötelezettség 337 ezer forintról 326 ezer forintra csökkent.

A kedvezmények növekedésnek köszönhetően a tényleges adóteher is csökkent - így hiába az egykulcsos adó, a teljes jövedelmet tekintve az adóterhelés 13,6 százalék volt, ami 1,1 százalékponttal alacsonyabb a 2012-es hasonló adatnál. A családi adókedvezményt 1,114 millió fő, azaz a bevallást benyújtók közel negyede vette igénybe. Az átlagos családi adóalap-kedvezmény (nem adókedvezmény ) meghaladta az egymillió forintot, így összesen 185 milliárd forintnyi adóról mondott le az állam a családok javára. Más szja-kedvezményt (nyugdíj-, egészségpénztári stb) kedvezményt jóval kevesebben vettek igénybe, összesen 21,3 milliárd forint értékben.

Az szja egy százalékok felajánlása évről-évre csökken: tavaly 4,5 millió adófizetőből 3,96 millió nyilatkozhatott volna az egy százalékának felajánlásáról ez 23,2 milliárd forintot jelentett volna civil szervezeteknek, egyházaknak. Ezzel szemben 2,085 millió magánszemély nyilatkozott összesen, így kedvezményezett szervezetekhez összesen 12,12 milliárd forint került.

A társaságiadó-bevételek csökkentek 2013-ban, hisz tavaly a cégek 322,5 milliárd forintot fizettek be az előző évi 342,3 milliárd forintról. Csökkent az adófizető vállalkozások száma is, tavaly 400,5 ezer cég fizetett ilyen adót, az előző évi 418 ezer cég után - ezt Varga Árpád, a NAV elnökhelyettese az új kisvállalati adók növekvő népszerűségével magyarázta.

A cégek nettó árbevétele már 2013-ban is nőtt - ami előre vetíttette az idei fellendülést. A nyereséges vállalkozások száma három százalékkal nőtt, az általuk kimutatott nyereség viszont 5,3 százalékkal csökkent. Az átlagos társasági adóterhelés így 10,1 százalékra csökkent, az előző évi 10,5 százalékról. Nőtt viszont a cégek által igénybe vett társasági adókedvezmény mértéke, a 2012-es 92 milliárd után tavaly már 104 milliárd forint volt ez a tétel. A legnagyobb rész a látványcsapat-sportok támogatására ment, erre már 48 milliárd forint folyt ki az államkasszából az előző évi 38 milliárd után. A fejlesztési célra igénybe vett adókedvezmények viszont 33 milliárd forintról 27 milliárdra csökkentek. Az NAV az ellenőrzések során súlyt helyez a társasági adókedvezmények igénybe vételére, ám az eddigi tapasztalatok pozitívak - mondta Varga Árpád.