Részletes tájékoztatással igyekszik rendet vágni a népegészségügyi termékadó (chipsadó) és az ahhoz benyújtott módosító indítványok dzsungelében a Nemzetgazdasági Minisztérium. A dokumentum alapján több termékkörre vonatkozhat a közteher, egyes esetekben az eredetileg tervezettnél nagyobb mértékben.

Az utóbbi terén a pálmát 25 százaléknál alacsonyabb gyümölcstartalmú szörpok, sűrítmények viszik. E termékkör esetében 2012. január 1-jétől a benyújtott törvényjavaslathoz képest az elfogadott módosító indítványok következtében a literenkénti adó 5 forintról 200 forintra, azaz a 40-szeresére nő. Gyors internetes kutatásunk során azt találtuk, hogy 150 forintért már lehet nagykeráron literes szörpöt kapni, vagyis a legolcsóbb ilyen termékek fogyasztói ára meg is duplázódhat január 1-jétől. A kivonat alapú szörpök (bodzavirág, hársfavirág szörpök) viszont nem lesznek csipszadó-kötelesek.

Ugyanígy az elfogadott módosítók értelmében jövőre 100 Ft/kg-ról 130 Ft/kg-ra nő az adómérték az előrecsomagolt cukrozott készítmények esetén (az eredeti módosító szerint 150Ft/kg lett volna), kivéve a kakaóital-porok esetén, ahol a mérték 100 Ft/kg-ról 70 Ft/kg-ra csökken.

Szintén az elfogadott módosítók következtében bővül a termékkör az úgynevezett gyümölcsízzel (alacsony gyümölcstartalmú lekvárokkal), melynél az adó összege 500 Ft/kg lesz.

A 2011. szeptember 1-jéhez képest az alábbi változások következnek be 2012. január 1-jétől a termékadóban a benyújtott törvényjavaslat következtében:

  • bővül a termékkör az ízesített sörrel és az alkoholos frissítőkkel, ezen termékek esetén az adó összege 20 Ft/liter lesz,
  • pontosabbá válik az energiaital fogalma,
  • az üdítőitalok és az előrecsomagolt cukrozott készítmények esetén nem a hozzáadott cukor, hanem az összes cukortartalom lesz az irányadó abban a tekintetben, hogy a termék adóköteles vagy sem.

A 25 százaléknál alacsonyabb gyümölcstartalmú üdítőitalok esetén a mérték 5 Ft/literről 7 Ft/literre emelkedik, a sós snackek és ételízesítők esetén 200 Ft/kg-ról 250 Ft/kg-ra emelkedik az adó mértéke és az extrudált, sótartalmú termékek is adókötelesek lesznek. Az elfogadott módosítók értelmében a sós snackek körében csak a 2 százaléknál magasabb sótartalmú, előrecsomagolt, a Magyar Élelmiszerkönyv szerinti sütőipari termékek lesznek adókötelesek.