Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A horvát jegybank jelentése szerint az ország külföldi adósságállománya az első negyedév végére elérte a 46,6 milliárd eurót, ami a GDP 108 százaléka, s az első negyedévben a tavalyi azonos időszakénál 3,3 százalékkal volt magasabb.

Mint a Raiffeisen Bank Austria (RBA) elemzői rámutattak, ebben a hitelfelvételek mellett a GDP csökkenése is szerepet játszott. Az adósságot 800 millió euróval növelték a nem pénzügyi területen működő magánvállalatok hitelfelvételei, ezért maradt hatástalan, hogy a kormány ugyanakkor 250 millió euróval csökkentette tartozásait - írta a Balkan Insight. Aggasztó, hogy a második negyedévben tovább romlott az adóssághelyzet, miután 1,2 milliárd euró értékben sikerült állampapírokat értékesíteni az európai piacon.

Miután éves összevetésben 16,8 százalékkal nőtt a kormány eladósodottsága, a pénzintézetek is követik példáját, és az RBA elemzői szerint tekintettel a gazdaság hiteligényére továbbra is egyre több kölcsönt vesznek fel a nemzetközi piacokon.

A hétfői kötvénylejárattal megtört a magyar központi költségvetés adósságának hónapok óta tartó növekedése. Az adósságkezelő hajszál híján, de megúszta, hogy új adósságrekordot állítson be - erről bővebben itt olvashat.