Az Európai Bizottság 2013. április 26-án kötelezettségszegési eljárást indított Magyarországgal szemben az alkoholtermékek jövedéki adójával összefüggésben. A testület úgy látja, hogy Magyarország jogtalanul alkalmaz két különböző adókulcsot az etilalkoholból készült termékekre, hiszen az Európai Unió a minimum adószint meghatározása mellett csak egyetlen adókulcs alkalmazását teszi lehetővé - írta a szaktárca közleményében.

A magyar kormány álláspontja szerint azonban komoly egészségügyi kockázatot jelent az alkoholfogyasztás, ezen belül kiemelten a finomszesz és mesterséges aromák felhasználásával készült, úgynevezett "kommersz" szeszes italok nagy mennyiségű fogyasztása.

Az intézkedés szükségességét az indokolta, hogy a "kommersz" szeszes italok előállítási költsége csak töredéke a tiszta növényi párlatok előállítási költségének, így kiskereskedelmi áruk is kedvezőbb. Ez a magyarországi alkoholfogyasztási szokásokat a "kommersz" szeszes italok nagyobb mértékű fogyasztása irányába befolyásolta, az alacsonyabb ár pedig a kereslet-növekedés irányába hatott.

A differenciált adómérték bevezetése a "kommersz" italok esetében - fokozott egészségügyi kockázata miatt - az egész társadalom érdeke - hangsúlyozza az NGM. Az új szabályozás az olcsó, mesterséges aromák felhasználásával készült szeszes italok árát növeli, ezáltal csökkentve a lakosság etilalkohol- fogyasztását. Az uniós jog is különbséget tesz minőségi alapon az egyes alkoholfajták között, így az etilalkoholok magyarországi eltérő adómértéke sem ütközhet uniós jogba - mutat rá a tárca.

Magyarország kész arra, hogy szükség esetén álláspontját a kötelezettségszegési eljárásban az Európai Bíróság előtt is megvédje - tette hozzá közleményében a tárca.