A Magyarországon nem adózott cigaretták arányára vonatkozó mutató 2012. évi 5,8 százalékról 2013 végére 11,8 százalékra nőtt, amelyből 11,3 százalék volt a külföldön adózott, 0,5 százalék pedig hamis termék. A százalékok közötti duplázódás azonban nem jelenti az illegális forrású, cigarettaszálra lebontott dohányfogyasztás megduplázódását - magyarázza a NAV.

2012-ben a legális cigarettafogyasztás 11,162 milliárd szálat tett ki, aminek az 5,8 százaléka körülbelül 650 millió szál. A 2013-as kiskereskedelmi mennyiség pedig 9,156 milliárd szál, aminek a 11,8 százaléka 1080 millió szál.

"A két adatot összevetve szemmel látható, hogy a százalékok duplázódása jóval kisebb mennyiségi növekedést takar" - olvasható a NAV közleményében.

A dohánytermékek esetében a fogyasztási paletta összetett, az egyes termékek forgalma egymáshoz viszonyítva is folyamatosan változik. Ha a cigarettához a fogyasztási dohányt is hozzászámítjuk (a mennyiségből sodorható cigarettaszálra átszámítva), akkor a 2012. évi 18,1* milliárd szálas fogyasztás 2013-ra 17,2* milliárd szálra csökkent, ami 5 százalékos fogyasztáscsökkenés (ennyi a leszokás + feketepiac felé fordulás).

A csökkenésen túl a szám azt is mutatja a NAV szerint, hogy a legális fogyasztási piacot szálmennyiségben mérve a fogyasztási dohánypiac aránya a 2012. évi 38 százalékról 2013-ra 47 százalékra nőtt, tehát a kutatás alig több mint a teljes dohánypiac felét fedi le, ezért az arányok is félrevezetőek lehetnek.

Ezért a NAV úgy véli, a képet árnyalja, hogy a kutatás mellé először elvégzett kiegészítő kutatás, ami a kisebb településeken a háztartási szeméthez is hozzáfért, és a csomagolt fogyasztási dohány adózatlan arányát is képes volt valamilyen szinten becsülni, a fogyasztási dohányokra mindössze 2,2 százalék adózatlan arányt (fenti logikát követve, ennyiből körülbelül 175 millió szál sodrott/töltött cigaretta készíthető) hozott ki.

Ha teoretikusan összeadjuk a 2013-ban mért nem adózott mennyiségeket (1080 millió szál cigaretta + 175 millió szálnyi fogyasztási dohány = 1255 millió szál), akkor a 17,2 milliárdos legális piacnak 7,3 százaléka jön ki. Ezzel a kimutatással azonban két probléma van - állítja a NAV.

  • Nincs előzetes adat, amivel össze lehetne hasonlítani, ezért az ilyenkor igazságosabb trendelemzésre csak a kiegészítő kutatás esetleges megismétlése esetén lenne lehetőség
  • Ez a szám annyiban megtévesztő, hogy a kutatás nem tudta mérni azt a fogyasztási dohánymennyiséget, amely nem került csomagolásba, hanem teljesen illegális beszerzés és forgalmazás keretében került a felhasználókhoz (pl. dohányföldekről eltulajdonítva)

A GfK által közölt 11,8 százalékos, Magyarországon nem adózott cigaretta arányból le kell vonni a külföldről legálisan, például "bevásárló turisták" által behozott, majd belföldön elfogyasztott, így a mérésbe bekerülő cigarettát (ha a szomszédos országban olcsóbb a cigaretta, többen vásárolnak ott, ha Magyarországon olcsóbb, akkor itt vásárolnak több cigarettát), ami szintén árnyalja az összképet - véli a NAV.

Az adóhivatal ugyanakkor elismeri, hogy a feketepiac jelenléte nem tagadható. "Éppen ezért a NAV a dohánytörvény kihirdetése óta készült arra, hogy az erőforrásait a legeredményesebben fordítsa az ellenőrzésekre. Az illegális behozatal, illetve az illegális előállítás megakadályozása céljából a pénzügyi nyomozók és a pénzügyőrök szorosan együttműködnek, illetve a kapcsolatuk szorosabbá vált a rendőrséggel és más közreműködő személyekkel (például Magyar Posta, internetszolgáltatók)" - olvasható a közleményben, amelyben azt is hozzáteszik: a NAV pénzügyőrei az illegális cigarettaforgalom megakadályozása érdekében folyamatos ellenőrzéseket végeznek nem csak a határátkelőhelyeken, hanem belterületen, közúton, piacokon, illetve közterületeken egyaránt, amelynek eredményeképpen 2013-ban a NAV 2 millió szál cigarettával többet foglalt le, mint az előző évben, ugyanakkor az illegális vágott dohány kereskedelmének visszaszorítása érdekében a postahivatalokban is végez ellenőrzéseket.