Nem szűnik meg a társasági adó sportcélú felajánlása (tao), legfeljebb átalakul. A látvány-csapatsportok támogatási rendszerének az értékelése jelenleg zajlik, majd a gyakorlati tapasztalatokat figyelembe véve új konstrukciót dolgoznak ki - írja az mno.hu at MTI lapszemléjére hivatkozva.

Szabó Tünde a lapnak megerősítette, hogy folyik a látvány-csapatsportok támogatási rendszerének az értékelése, majd - a gyakorlati tapasztalatokat figyelembe véve - új konstrukciót dolgoznak ki. A tao 2 az Európai Bizottsággal történő előzetes egyeztetés után, a szükséges jogszabály-módosítások után indítható.

Az államtitkár szerint a jelenlegi tao-támogatás a magyar sportfejlesztés egyik sikertörténete. Bevezetése óta a látvány-csapatsportágakban 260 ezerről 350 ezerre emelkedett az igazolt versenyzők száma, a növekedés elsősorban az utánpótláskorúaknál jelentős. Továbbá háromszáz új sportingatlan épült, és csaknem ötszáz megújult. Emelkedett a sportszervezeteknél és az ágazatban dolgozó szakemberek száma.

Mindez erősíti a társadalmi kapcsolatokat, az egészséges életmódot, és kedvező hatást gyakorol a munkaerőpiacra is. A jelenlegi támogatási rendszer 2017. június 30-ig él, további fenntartását kezdeményezni kell az Európai Uniónál. A tao 2 rendszerében fontos lesz az utánpótlás további támogatása, az amatőr sport költségcsökkentése és elsősorban az új létesítmények fenntarthatóságának biztosítása.

Az mno.hu korábban megírta, eddig 286,2 milliárd forint támogatást kapott vállalkozásoktól az öt érintett sport a sportszövetségek adatai alapján, így az idén átlépheti a 300 milliárdot az összes, társasági adóból (tao) levonható, a labdarúgást, a kézilabdát, a kosárlabdát, a vízilabdát és a jégkorongot segítő összeg. Írtak arról is, hogy noha számtalan pozitívummal is találkozhatunk a tao-nak köszönhetően a magyar sportban, nyílt titok, hogy a jogszabályok alapján kizárólag az utánpótlássportra használható összegeket nem a rendeltetésnek megfelelően használják fel azok, akik megkapják.