Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A Koma-tagság ellenőrzésére a hivatal július 22-e óta az ügyfélkapun elérhető eBEV alkalmazás felületén figyelmeztet. Az ügyfelek a tájékoztatóból egyebek mellett azt is megtudhatják, hogyan ellenőrizhetik a köztartozásmentes adózói adatbázisba kerülés, maradás feltételeit.

Minden olyan eljárásban, ahol az ügyfélnek jogszabályi előírás alapján igazolnia kell, hogy nincs adótartozása (például a bankban hitelfelvétel esetén), a köztartozásmentes adózói adatbázisban szereplés általánosan helyettesíti a nemleges (nullás) adóigazolást. Néhány eljárásban azonban - helyi önkormányzati képviselőknél, és az elektronikus közúti áruforgalom-ellenőrzési rendszer (ekáer) használatánál - a nemleges adóigazolás nem helyettesítheti a Koma-tagságot.

Az ügyfelek minden hónap végén kérhetik felvételüket az adatbázisba a Koma-nyomtatvány benyújtásával, ha minden ehhez szükséges jogszabályban meghatározott feltételnek megfelelnek. Ezt követően a következő hónap 10-től jelennek majd meg az ügyfél adatai a Koma felületén. Az adatok addig maradnak elérhetőek a rendszerben, amíg a tagsághoz szükséges feltételek fent állnak, illetve amíg az ügyfél nem jelzi, hogy ki akar lépni az adatbázisból.