A hivatal ezt annak kapcsán szögezte le, hogy a Népszabadság cikke szerint a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) felfüggesztette az Ökotárs Alapítvány és a Demokratikus Jogok Fejlesztéséért Alapítvány adószámát. A Kárpátok Alapítvány adószámát a múlt héten függesztették fel, így a Norvég Alap pályázatait kezelő konzorcium tagjai közül már csak az Autonómia Alapítványnak van érvényes adószáma.

A Kehi írásos válaszában felidézte: a Norvég Civil Támogatási Alap keretében Magyarországra érkező több milliárd forint közpénz elosztását végző konzorcium tagjai adószáma alkalmazásának felfüggesztését augusztus 29-én kezdeményezte a NAV-nál.

A kezdeményezés oka az volt, hogy az érintett alapítványok a Norvég Civil Támogatási Alapot érintő ellenőrzés során egyes adatokat a Kehi többszöri kérése ellenére, jogszabálysértő módon, három hónapon keresztül nem küldtek meg - közölte a hivatal. Hozzátette: a kért adatok közérdekből nyilvánosak, vagyis ezeket nemcsak a Kehi, hanem bárki kérésére rendelkezésre kellett volna bocsátaniuk. Ezt a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság elnöke több állásfoglalásában is megerősítette.

A Kehi hangsúlyozta: az alapítványok nem küldték meg a Norvég Civil Támogatási Alap keretében Magyarországra érkező több milliárd forint elosztásáról döntő bírálóbizottsági ülések jegyzőkönyveit és a bírálóbizottsági tagok nevét. Nem árulták el, hogy melyek voltak azok a szervezetek, amelyek pályáztak a konzorcium által elosztott közpénzekre, de nem kaptak támogatást, és nem küldték meg az elutasításukról szóló döntéseket, illetve azok indokolását. Emellett az alapítványok az ellenőrzés során számos iratot kitakarva vagy szelektálva, az ellenőrzés lefolytatására alkalmatlan módon bocsátottak a Kehi rendelkezésére.

A hivatal rendelkezésére álló dokumentumok alapján az is kérdésessé vált, hogy az Ökotárs Alapítvány által vezetett konzorcium 2008-as kijelölése jogszerű volt-e a Norvég Civil Támogatási Alap támogatásainak szétosztására - írta a Kehi. A finanszírozási mechanizmusokra vonatkozó eljárásrend szerint ugyanis a pályázatok lebonyolítójának kiválasztásához a magyar állam hozzájárulására is szükség lett volna, ezt tartalmazó dokumentumot azonban a brüsszeli székhelyű Finanszírozási Mechanizmus Iroda (FMI) a Kehi kifejezett kérése ellenére sem tudott átadni, és ilyen a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség (NFÜ) korábbi iratanyagában sem lelhető fel.

A NAV az MTI érdeklődésére azt közölte: a Kehi, illetve annak vezetője kezdeményezheti az adószám felfüggesztését a NAV-nál. A NAV az adószám felfüggesztéséről határozattal dönt, amely ellen fellebbezésnek van helye. A fellebbezés nyomán az adóhivatal a megtámadott határozatot a fellebbezésnek megfelelően módosítja, visszavonja, ellenkező esetben a határozat jogerőre emelkedik - fogalmazott válaszában a NAV, hozzátéve, hogy a felfüggesztésről értesíti a törvényszéket. Az adózó kérheti az adószám-felfüggesztés megszüntetését. Ha a felfüggesztés oka megszűnt, a NAV elrendeli a felfüggesztés megszüntetését. Más esetben a kérelmet elutasítja, és a felfüggesztés jogerőre emelkedése után, 15 napon belül törli az adószámot. Az adószám törlését elrendelő határozat ellen is van helye fellebbezésnek. Az eljárás ideje alatt az adózó adóvisszatérítést, költségvetési támogatást nem igényelhet, túlfizetés visszatérítését nem kérheti. Ilyen igényeit, amennyiben azok jogosak, kizárólag a felfüggesztés megszüntetését elrendelő határozat jogerőre emelkedése után teljesítheti az adóhivatal - közölte a NAV.