Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A parlament elfogadta a nyugdíj előtakarékossághoz kapcsolódó kedvezmények átalakításáról szóló módosító javaslatot, így  januártól már nem csak az önkéntes nyugdíjkasszákba befizetett pénzek után, hanem az üzleti biztosítókkal kötött szerződések után is jár az adókedvezmény. A kormány által beterjesztett javaslat szerint a cél a nyugdíj előtakarékossági hajlandóság növelése, így nem csak a nyugdíjkasszákba befizetett összegek 20 százaléka, hanem a hazai - illetve EGT-tagállamban letelepedett - üzleti biztostónál kötött nyugdíjszerződés összege levonható az adóból.

Az érvényesíthető felső korlát továbbra is 100 illetve 150 ezer forint, amit viszont nem készpénzben kap vissza a biztosított, hanem a nyugdíjkasszákhoz hasonló módon - a adóhivatal a biztosított biztosítási számlájára utal. Az éves adókedvezmény összege általában százezer forint, a magasabb 130 ezer forintot azok az adózók érvényesthetik, aki a közeljövőben - 2020 január elseje előtt - vonulnak nyugdíjba. A NAV csak abban az esetben utalja át a biztostónak az adókedvezményt, amennyiben az adózónak nincs adótartozása. Több biztosítás esetén a kedvezmény nem megosztható, ez esetben a NAV csak egyik biztostóhoz utalja az összes igénybe vehető kedvezményt.

A jövőben minden nyugdíjkedvezményre igaz, hogy a ha idő előtt megszűnik nyugdíjbiztosítás, akkor az adókedvezményt 20 százalékos bónusszal kell visszautalnia az adózónak. A parlament arról is döntött a költségvetési bevételkiesés mérséklése érdekében a magánszemély által önkéntes pénztári, nyugdíj-előtakarékossági és nyugdíjbiztosítási nyilatkozat alapján igénybe vehető éves kedvezmény nem haladhatja meg a 280 ezer forintot, természetesen csakis abban az esetben, ha az adózónak keletkezett ennyi adókedvezménye. Amennyiben viszont elérhető adókedvezmény magasabb a 280 ezer forintnál, akkor a különböző befizetéseket arányosítja a NAV és úgy utalja át a számlákra a kedvezményeket. A módosító javaslatot a parlament hétfő este elfogadta a törvény végszavazására jövő hétfőn kerülhet sor.

A parlament a hétfői szavazások során arról is döntött, hogy a 2014 januárja után kötött tartós befektetési számlák adófizetés nélkül áttelepíthető egy másik befektetési szolgáltatóhoz, vagyis a tbsz a jövőben nem jelent röghöz kötést. Ugyanakkor a már élő szerződésekre ez a könnyítés nem érvényesíthető.