Ahogy az várható volt, a kormány tovább reszelt a 2016-os adószabályokon - a költségvetési bizottság szerdai ülésén újabb kormányzati javaslatok bukkantak fel. A NGM javaslata szerint azon kevés magánnyugdíj pénztári tag, amely még a rendszerben marad a jövőben igénybe veheti a korábbi visszalépőknek biztosított adókedvezményeket.

A visszalépés 2015 január elseje óta újra nyitott, ám 2016-tól a volt tag adómentesen veheti fel a reálhozamot - vagy ha azt egy önkéntes nyugdíjpénztárba viszi át, úgy tagi kifizetés 20 százalékának megfelelő, de legfeljebb 300 ezer forint összegű adó-visszatérítésről is rendelkezhet.

Az adóhitel akár adókedvezmény is lehet

A kormány az eredeti javaslatcsomagban - a társasági adótörvény részeként - bevezette növekedési adóhitelt. E szerint azok a cégek, amelyeknek egyik évről a másikra gyorsan növekszik a nyeresége, halasztott adófizetéssel élhetnek. A kormány most beterjesztett javaslata szerint - amit névleg a parlament költségvetési bizottsága nyújtott be - az adóhitel igénybe vételét követő két évben beruházást és létszámnövelést végrehajtó cégek csökkentheti az adóhitel összegét, így ez adókedvezményként viselkedik. A kedvezmény mértéke a beruházási értékének 19 százaléka, de nem lehet több az adóhitel meg nem fizetett részének 70 százalékánál. Létszámbővítés esetén személyenként 10 millió forint lehet a kedvezmény, de ehhez további feltétel, hogy a foglalkoztatási létszámot két évig fent kell tartani.


Megjelent a bankadó-csökkentési javaslat

Megjelent a javaslatban a Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter által bejelentett bankadó-kedvezmény is. A javaslat szerint a bankok - évente összesen tízmilliárd forint összegeben - bankadó-visszatérítést kaphatnak, amennyiben 2009-hez képest növelték hitelezési tevékenységüket. Az adóvisszatérítés a vállalkozói kölcsönök állománynövekedésének 30 százaléka lehet - olvasható az indítvány indoklásában.