Az Európai Bizottság bemutatta az adózás átláthatóvá tételét célzó intézkedésekből álló csomagját - olvasható a Bizottság közleményében. A mostani adózási átláthatósági csomag kulcselemét képező javaslat a feltételes adómegállapításoknál kötelező és automatikus információcserét vezetne be a tagállamok között.

A Bizottság szerint a társasági adó kikerülése évente több milliárd euróval rövidíti meg az uniós tagállamok költségvetését. Ezen túlmenően aláássa az adófizetők közötti méltányos teherviselést, valamint a vállalkozások közötti tisztességes versenyt is. A vállalkozások az adószabályok összetettségét és a tagállami együttműködés hiányát kihasználva igyekeznek átcsoportosítani nyereségeiket és a lehető legalacsonyabbra csökkenteni adófizetési kötelezettségeiket. Éppen ezért elengedhetetlen az átláthatóság és az együttműködés előmozdítása az agresszív adótervezés és a visszaélésszerű adózási gyakorlatok elleni küzdelemben.

A ma közzétett adózási átláthatósági csomag célja, hogy a tagállamok rendelkezzenek minden szükséges információval adóbázisuk megvédéséhez és az adófizetési kötelezettségeik alól kibújni igyekvő vállalkozások azonosításához. Eddig az információcsere esetleges volt - a mostani javaslattal ez kötelező lesz.  Jelenleg a tagállamok igen kevés információval rendelkeznek egymás feltételes adómegállapításairól. Minden tagállam önállóan döntheti el, hogy egy adott feltételes adómegállapítás releváns lehet-e más uniós tagállamok számára. Ebből adódóan a tagállamok gyakran nincsenek tudatában az unión belül máshol kibocsátott, határokon átnyúló vonatkozású feltételes adómegállapítási határozatoknak. Egyes vállalkozások pedig visszaélnek a feltételes adómegállapítások átláthatóságának hiányával, és mesterségen lefaragják adóbefizetéseiket.

A helyzet orvoslása érdekében a Bizottság e mérlegelési jogkör és értelmezési mozgástér megszüntetését javasolja. A tagállamok számára ezentúl automatikus információcserét írnának elő a feltételes adómegállapításokkal kapcsolatban. A Bizottság minderre szigorú időkeretet irányozott elő: a nemzeti adóhatóságoknak háromhavonta rövid jelentésben kell tájékoztatniuk az összes többi tagállamot a jelentést küldő tagállamban kibocsátott valamennyi, határokon átnyúló vonatkozású feltételes adómegállapítási határozatról. A tagállamoknak ezt követően lehetőségük lesz részletesebb információkat kérni egy-egy konkrét megállapításról.

A feltételes adómegállapításokkal kapcsolatos automatikus információcserének köszönhetően a tagállamok képesek lesznek felderíteni a vállalkozások egyes visszaélésszerű adózási gyakorlatait, és megtenni a szükséges válaszlépéseket. Emellett az egészségesebb adóverseny is ösztönzést kaphat, mivel az adóhatóságok előreláthatólag kisebb valószínűséggel fognak megkülönböztető adóügyi bánásmódot felajánlani a vállalkozásoknak, ha ezt a gyakorlatot a többi tagállam is ellenőrizheti - olvasható a közleményben.