Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Idén az első negyedévben még 49,2 milliárd forintot követelt a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) a jelentős összegű adóhiánnyal érintett adózóktól, ez az összeg a félév végére már 65,6 milliárd forintra duzzadt. Ebből 33,2 milliárd volt a megállapított adóhiány, míg 32,3 milliárdot tettek ki a megállapított jogkövetkezmények, azaz a késedelmi kamatok és a büntetések összege.

A 154 szereplőt összefoglaló, most közzétett listára (ebből 42 magánszemély és 112 vállalkozás) az utolsó magánszemély mintegy 10 milliós tartozással került fel (ehhez hozzájön még nagyjából ugyanekkora jogkövetkezmény is), míg a cégeknél 100,1 millió a legkisebb összegű adósság.

Forrás: NAV
Kép: Kattintson a nagyobb méretért!

A féléves összesítést ezúttal egy magánszemély vezeti, Farkas Dezső budapesti lakos, aki valamivel több mint 2 milliárd forintnyi tartozást halmozott fel, amihez hozzájön még egy nagyjából ugyanekkora összegű bírság- és kamattartozás is. A következő magánszereplő a tiszaburai Horváth Béla, aki a maga egymilliárdos adósságával az összesített lista harmadik helyére fért fel. A következő jelentős tartozással rendelkező magyarországi lakos "csak" a 44. helyre fért fel a listára, 235,4 millió forinttal. A NAV feketelistáján megtaláljuk még Szinapidis Miklóst, aki szintén jelentősnek mondható összeggel (126,9 millióval) tartozik, de a általánosságban elmondható, hogy a magánszemélyek jellemzően inkább pár tízmillióval tartoznak az államnak.

Sötét ló a Rottenbiller utcából

A céges rekorder, az összesített lista 2. helyezettje, a több mint 1,5 milliárd forint adóhiánnyal és 1,2 milliárdos jogkövetkezménnyel rendelkező KDB Trade Kft. A cég igazi "sötét ló", alig tudni róla valamit, a cégadatokból az látszik, hogy 2011 februárjában egy budapesti, Rottenbiller utcai székhelyszolgáltatós címre, az akkori minimális, 500 ezer forintos jegyzett tőkével jegyezte be egy ukrán, nagyberegi lakcímű magánszemély, Rats Elemir, aki ügyvezetője és tulajdonosa is a nagykereskedelmi vállalkozásnak. Fő tevékenységként a fa-, építőanyag- és szaniteráru-nagykereskedelmet jegyezték be, de áruszállítással, raktározással és egyéb nagykereskedelemmel is foglalkozik - legalábbis papíron - a cég. Gazdálkodásáról semmit nem tudni, ugyanis nincs leadott beszámolója, mérlege egyik évről sem. A KDB Trade-del szemben már működésének második évében, 2012-ben adóvégrehajtás indult, 2013-ban az adószámát is felfüggesztették.

(Jelmagyarázat: vékony nyíl - cégjegyzésre jogosult, vastag nyíl - tulajdonos, szaggatott nyíl - már nem hatályos adat)

Kényszertörlési eljárás alatt van a második legnagyobb céges adótartozó - adóval, bírsággal együtt több mint 1,7 milliárd forinttal - a RenCon Media Kft. A cég film-, video- és televízióprogram terjesztéssel és készítéssel foglalkozott, 2005-ben alapították, s 2009 óta nincs elérhető beszámolója. A Céginfo.hu adataiból kiderül, hogy a 2008-as volt a legjobb éve a kft.-nek, 222 milliós nettó árbevétellel, 2009-ben már csak 28 milliós forgalma volt. Az adószámát 2011-ben felfüggesztették, adóvégrehajtás idén indult ellene. A RenCon, illetve tulajdonosa érintett egy filmproducerek ellen "különösen jelentős vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalás bűntette és más bűncselekmények vádjával" indult peres eljárásban. A cég tulajdonos-ügyvezetője Imgrund Gábor producer.

Itt látnak fantáziát az ukránok

Már külföldi néven van a harmadik legnagyobb céges adótartozó (768 milliós adóhiánnyal és egymilliárdos jogkövetkezménnyel), a Braun-Metal Vasáru Kft. is. A fémáru, szerelvény és fűtési berendezések nagykereskedelmével foglalkozó céget 500 ezres törzstőkével 2011 decemberében alapította, pásztói székhellyel Dobos Sándor. 2012 júliusa óta azonban már az ukrajnai, beregszászi lakos Bekeni Yuliya a bejegyzett ügyvezető-tulajdonosa. Az új, budapesti, XV. kerület, Szentmihályi út 32. szám alatti székhelyére a Céginfo.hu adatai szerint jelenleg 146 gazdasági társaság van regisztrálva. A címre rákeresve az interneten látszik, hogy a családi ház szintén székhelyszolgáltató lehet, az ajtaján több vállalkozás neve ki van írva. A Braun-Metalnak nincs cégbíróságon leadott mérlege, az adószámát 2013 novemberében törölte a NAV.

Kép: Forrás: Google Street View

Székhelyszolgáltatós címen (Budapest, VIII., Práter utca 59.) és ukrán néven van a fém- és érc-nagykereskedelemmel foglalkozó Steel-Face Bt. is, amely egymilliárd forinttal tartozik a NAV-nak. A betéti társaság miskolci központtal 1997-ben kezdte meg tevékenységét, azóta működött Arnóton, majd ismét Miskolcon, jelenleg pedig Budapesten. Az alapító beltag Jurák Miklós és az utolsó előtti kültag, Jurák Katalin Erika 2012 márciusában vált meg üzletrészeiről. Jelenleg az ukrajnai Blanár Krisztián és Petrova Rozaliia a bejegyzett tulajdonosai a vállalkozásnak. Forgalma jelentősnek mondható, 2012-ben 1,7 milliárd, 2013-ban pedig 806 millió forint nettó árbevétele volt. A beszámolója szerint tartozása tavaly év végén "csak" 16 millió forint volt. Az adószámát azonban 2013 júliusában törölte a NAV.

Szintén ukrán személy nevére került a székhelyszolgáltatós címre (Budapest, IV. kerület, Virág utca 39. földszint 1.) bejegyzett Improving Lighting Kft., amely 270 millióval tartozik az államnak. Idén júniusban indult ellene adóvégrehajtás. A villanyszerelő vállalkozást 2012 november végén alapította a budapesti Laza István; működésének első évében nem volt bevétele, 2013-ról pedig nem adott le beszámolót. A cég tulajdonosa 2014 februárjától az ukrán lakhelyű Senko Vladyslav.

A jelenleg budapesti székhelyű autókereskedőn, a Tetko-Car Bt.-n összesen 1,3 milliárd forintot keres az adóhatóság. A cég 2012 februárjáig más tulajdonosokkal, székesfehérvári székhelyen, hirdetéssel-reklámmal foglalkozott, utána profilt váltott. Adóvégrehajtás 2008-ban kétszer is indult ellene, majd 2013-ban is, az adószámát idén áprilisban törölte a NAV. Árbevétele 2010-ben és 2011-ben nem volt a társaságnak, azóta pedig nem adott le mérleget.