Összesen 49,2 milliárd forintot követel a Nemzeti Adó- és Vámhivatal a jelentős összegű adóhiánnyal érintett adózók 2014. első negyedéves listája szerint. (Az elmúlt év végén ennél jóval nagyobb, 75,4 milliárd forint követelés vált jogerőssé, azt a listát egy Spanyolországban évekkel ezelőtt elfogott, többmilliárdos csalással már megvádolt magánszemély vezette.)

A friss 11 oldalas dokumentum a 2014 március 31-ei állapotok szerint sorolja fel az első negyedévben jogerőssé vált követelések csúcstartóit - a top 30 a cikk végén található. A listán 103 cég és 51 magánszemély szerepel: a vállalatok között legalább 184 milliós (adótartozással és jogkövetkezményekkel együtt), a magánszemélyeknél pedig 10,5 milliós tartozással lehetett felkerülni a szégyenfalra. A listán ezúttal is több ismert cégtemető illetve székhelyszolgáltató címe megtalálható - hasonló a helyzet a NAV korábban közzétett, neves cégeket, celebeket, expolitikusokat felvonultató szégyenlistájával is - , az ide bejegyzett vállalkozások is milliárdokkal lógnak az adóhatóságnak.

Súlyos milliárdokat keresnek a székhelyszolgáltatók címein

A Podmaniczky u. 57. alá bejegyzett székhelyszolgáltató két céggel, azok pedig összesen 775 millió forintos tartozással kerültek fel a NAV-listára. A tatabányai Komáromi út 31. szintén két társasággal, azok összesen bő félmilliárddal, az elhíresült fővárosi Béke téri panellakás egy vállalkozással, a több mint negyedmilliárd forinttal tartozó Márkó Profi Food Kft.-vel szerepelteti magát a listán. A Nyírpalota u. 1. - szintén fővárosi panelház - egyik földszinti lakásába bejegyzett két társaságon szumma több mint egymilliárdot keres az adóhatóság.

Ezt a "versenyt" a zuglói Szugló utca 82. nyerte, ide a listáról öt társaság van bejegyezve, ezek összesen több mint 2,1 milliárd forinttal lógnak. Ugyanehhez a székhelyszolgáltatóhoz tartozik a VII. kerületi Rottenbiller u. 44. is, ahonnan két cég került fel a legnagyobb adósok közé, összesen 820 millió forinttal.

Jönnek az ukrán állampolgárok

A NAV-lista első helyezettje, az Agrogfruit-Line Kft. közel 800 millió forinttal tartozik - igaz, ez alapján elméletileg a top 10-be nem fért volna be. A céget a Céginfo.hu adatai szerint 2009-ben félmillió forint tőkével alapították, 2012 májusa óta egy ukrán állampolgár - neve alapján magyar nemzetiségű - az ügyvezető és a tulajdonos, és már 2011 végén felfüggesztették egyszer az adószámát, mérlegadatai pedig nem elérhetőek.

A legnagyobb, több mint másfélmilliárd forintos tartozást a szintén egy ukrán állampolgár tulajdonában álló, cukor és édesség nagykereskedelmével foglalkozó Saroz Invest Kft.-nek sikerült felhalmoznia, amely szintén nem adta le mérlegeit.

Nem maradt le sokkal a Podmaniczky utcai székhelyszolgáltatóhoz bejegyzett Bács-Ász-Gabona Kft. sem. Igen, kitalálták: e cég tulajdonosa is ukrajnai lakos.

Egy magyar állampolgár birtokolja ugyanakkor azt a Ferrum Imperium Kft.-t, amely a tartozás teljes összegét tekintve úgy végzett a második helyen (a NAV-listán a 6.-on áll), hogy az 543,9 milliós adóhiányra közel kétszer ennyi, 949 millió forintos jogkövetkezményt szedett össze.

Forrás: NAV
Kép: Kattintson a táblázatra a nagyításhoz!

Nem zárható ki persze, hogy a listán illetve a cégek tulajdonosaként feltüntetett magánszemélyek legalább egy része maga is áldozat, és mások üzelmeihez adták nevüket, adataikat, aprópénzért.