Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Az idén már az adózói minősítésen alapuló ellenőrzésekre épül a hivatal tevékenysége. A legfontosabb cél a csalárd szándékkal létrehozott értékesítési láncolatok gyors feltárása, az áfacsalásokban részvevők kiszűrése, a költségvetési károkat okozó személyek beazonosítása - hangsúlyozta az államtitkár. Hozzátette, hogy az elektronikus számlázással az adócsalás elleni küzdelem és az adóellenőrzések hatékonysága is javulhat.

A NAV vezetője arra is kitért: a gazdasági társaságok és a magánszemélyek ellenőrzései 2016-ban egymásra fognak épülni. Az új szabályokhoz igazodva a vagyonosodási vizsgálatok a bűnügyi jelzések alapján indulnak.

Tállai szerint kiemelt figyelmet fordítanak az online pénztárgépek, az internetes kereskedelem és a közúti áruforgalom célzott ellenőrzésére is. Ez utóbbit a NAV az elektronikus közúti áruforgalom ellenőrző rendszerrel (ekáer) folyamatosan vizsgálja, csökkentve a virtuális szállítmányok számát, feltárva az adóelkerüléseket. A rendszer bevezetése óta az ekáer-adatok alapján indított adóellenőrzések csaknem 70 százaléka zárult megállapítással. Az államtitkár közölte azt is, hogy 2017 januárjáig mintegy 30-50 ezer új online pénztárgépet helyeznek üzembe.

Az idén növelik a jövedéki ellenőrzések számát is, a NAV jelenlétére kell számítani a fémkereskedőknél, az üzemanyagtöltő állomásokon, valamint kiemelt feladatnak tekintik a hamisítások és a szerzői jogvédelemhez kapcsolódó jogsértések felderítését is - mondta Tamásné Czinege Csilla adószakmai ügyekért felelős helyettes-államtitkár.

Az irányelvek szerint ellenőrzik a társasági adónál indokolatlanul elszámolt költségeket, ráfordításokat, az adóalap-módosító tételek jogszerűségét és a transzferár-képzés gyakorlatának helyességét is. Szintén fokozott ellenőrzésre számíthatnak a tartósan veszteségesen működő és a bevallási kötelezettségüket nem teljesítő egyéni vállalkozók - tette hozzá.