Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Az adóhivatal minden év elején közzéteszi az adott évre meghatározott ellenőrzési irányait, szempontjait tartalmazó tájékoztatóját. Az idén február 17-én kiadott 2016-os ellenőrzési irányelveket különösen a szigorúan ellenőrzött iparágakban, nagy kockázatú területeken tevékenykedő vállalkozásoknak érdemes áttekinteni - írja a Mazars legfrissebb jelentésében.

A cég összefoglalója szerint 2016-ban a NAV kiemelt célja a gazdaság fehérítése, a csalárd szándékkal létrehozott értékesítési láncok felderítése, a közúti áruforgalom ellenőrzése, valamint a költségvetési bevételek versenysemleges biztosítása. A korábbi évekhez képest jelentős újdonságot hoznak az adózói minősítések mentén elváló vizsgálatok. A megbízható adózóknál megelőző jellegű ellenőrzések várhatók, amelyek tájékoztatással ösztönözik a szabályok betartását, a kockázatos adózóknál azonban visszatartó és kényszerítő jellegű ellenőrzéseket, a nagy adózóknál pedig folyamatos, magas szintű kontrollt ígér az adóhatóság.

A Mazars szerint a NAV 2016-ban gőzerővel folytatja az adócsalás céljából létrehozott értékesítési hálózatok felderítését célzó vizsgálatokat. Csizmadia Heléna, a Mazars adóigazgatója szerint a magas bírságpotenciálra tekintettel továbbra is slágertéma lesz a transzferár-kötelezettségek vizsgálata, illetve az építőipari kivitelező cégek is kiemelt figyelemre számíthatnak.

A nemzetközi árukereskedelem áfa- és jövedékiadó ellenőrzésén túl idén ugyancsak prioritást élvez a nem uniós határátkelőhelyeken bonyolódó teher- és személyforgalom ellenőrzése, valamint a fémkereskedelemmel, illetve hulladékgazdálkodással érintett adózói kör vizsgálata is.

Fokozott vizsgálatra számíthatnak a nemzetközi közúti áruszállításban résztvevők is, az ellenőrzések kiterjedhetnek a vezetési és pihenőidőre, valamint a veszélyes áruk szállítására, az előírt műszaki, biztonsági és környezetvédelmi tulajdonságokra, a megengedett legnagyobb össztömeget, tengelyterhelést és méretet meghaladó járművek közúti közlekedésére, a rakomány szabályos rögzítésére, továbbá az ömlesztett áruk szállítására vonatkozó rendelkezések betartására - sorolta a Mazars szakembere.

Az adóhatóság kiemelten vizsgálja majd az engedély nélküli online játékokat és ugyancsak felkészül az online kaszinójátékok és távszerencsejátékok ellenőrzésére is. A NAV tervei között szerepel a vállalatközi készpénzforgalom ellenőrzésének szigorítása, illetve a csőd-, felszámolási és kényszertörlési eljárás alatt álló adózók fokozott ellenőrzése.

A Deloitte összefoglalójában arra hívja fel a figyelmet, hogy a NAV fokozott hangsúlyt fektet idén a székhelyszolgáltatókhoz bejelentett adózók, illetve a cégtemetők részére céget értékesítők helyszíni ellenőrzésére, valamint azon vállalkozások ellenőrzésére, amelyek kizárólag adóeljárási pozícióik javítása érdekében helyezik át székhelyüket (jellemzően Pest megye vagy Budapest területére), míg tényleges tevékenységüket eredeti illetékességi területükön hagyják.

A NAV kiemelt tárgykörként kezeli továbbra is a jelentős összegű támogatások, beruházások elszámolását, a k+f tevékenységgel kapcsolatos adóalap-csökkentő tételek alkalmazását, valamint a kapcsolódó adókedvezményeket is. A bevallások utólagos vizsgálatára irányuló ellenőrzések közül továbbra is a kiutalás előtti ellenőrzések képviselik az idei évben a legnagyobb arányt.

Veszprémi István, a Deloitte Adó- és jogi tanácsadási részlegének partnere szerint kiemelt célként szerepel az adóhatóság tervei között az online pénztárgéphasználat jogszerűségének ellenőrzése is, valamint az általuk gyűjtött adatállomány ellenőrzési célokra való felhasználása. Ennek fényében a kirívóan piaci ár alatt értékesített termékek értékesítési pályájának és árképzésének végigkísérése a szükséges adatok rendelkezésre állásával ugyancsak hangsúlyos ellenőrzési céllá válik.

Az ellenőrzések fókuszába kerülnek az online kereskedelem és az online szolgáltatások, mint például a tárhelyszolgáltatások, shared economy szolgáltatások (közösségi étkezés, utazás, szálláshelynyújtás) - hívja fel a figyelmet Veszprémi, aki szerint ezen túlmenően fokozott érdeklődésre tarthatnak számot azon vállalkozások is, amelyek a tevékenységükhöz szükséges munkaerőt munkaerő-kölcsönzési konstrukciót igénybe véve biztosítják.

Veszprémi szerint jelentős feladat lesz továbbá a nemzetközi pénzügyi beszámolási standardok (IFRS) egyedi beszámolási célokra történő hazai alkalmazására való felkészülés és az áttérést választók figyelemmel kísérése. Ellenőrizendő főbb tevékenységi körként az adóhatóság a fentiekkel összhangban többek között a húsfeldolgozás, -kereskedelem, az élőállat-kereskedelem, az élelmiszer, ital- és dohányáru-kereskedelem, az építőipari tervezés és kivitelezés, a közúti áruszállítás, a személyszállítás, a munkaerő-kölcsönzés, az információ- és kommunikációtechnológiai termékek kereskedelme, fémkereskedelem, hulladékgazdálkodás és az üzletviteli tanácsadás területeit jelölte meg.