Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Az oknyomozó újságírók nemzetközi szervezete május 9-re ígéri a nemzetközi offshore-botrányt okozó iratok teljes közzétételét, és a következő hetekben további leleplezéseket ígér.

z oknyomozó újságírók washingtoni központú nemzetközi szervezete (ICIJ) szerdán közleményben jelentette be, hogy május 9-én mindenki számára elérhetővé teszi a több mint 200 ezer offshore-céggel kapcsolatos iratokat. A szervezet egyúttal a következő hetekre és hónapokra újabb adatokat tartalmazó cikkeket ígért.

A több mint tizenegymillió dokumentum a Mossack Fonseca panamai ügyvédi irodából származik, és leleplezi, hogy politikusok és nagyvállalatok milyen módszerekkel kerülték el az adófizetést és mely adóparadicsomokban mekkora vagyonokat helyeztek el.

Az oknyomozó újságírók több mint kétszázezer vállalatról és alapítványról gyűjtöttek információkat, s huszonegy adóparadicsomot térképeztek fel, Hongkongtól a Virgin-szigeteken és Panamán át az amerikai Nevada államig. Egy esztendeig dolgoztak a tényfeltáráson, és áprilisban kezdték közzétenni kutatásaik eredményeit. Ezek nyomán a világ sok országában robbant ki botrány, adóelkerülő politikusok kényszerültek lemondásra, a Nemzetközi Valutaalap (IMF) és Világbank tavaszi ülésszakán a gazdasági, pénzügyi vezetők pedig úgy döntöttek, átfogó tervet készítenek az adóelkerülés elleni küzdelemhez.