Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A jövő évi személyi jövedelemadózást érintő bejelentések két fő területet érintenek, egyrészt a szuperbruttó kivezetését, ami annyit jelent, hogy a tényleges bruttó bér lesz a 16 százalékos személyi jövedelemadó alapja, a munkáltató által fizetendő társadalombiztosítási járulék már nem képezi az adóalap részét - áll az RSM-DTM Zrt. elemzésében. Másrészt a havi 12 100 forint értékű adójóváírás, amelyet teljes mértékben évi 2 750 000 forint jövedelemig lehetett igénybe venni, majd 3 960 000 forint éves jövedelemig fokozatosan kivezetődött, teljes mértékben megszűnik. A két fő intézkedés költségvetési hatása egymással ellentétes, hiszen amíg a szuperbruttó kivezetése a személyi jövedelemadó bevételeket csökkenti, addig az adójóváírás megszűntetése a büdzsére pozitív hatást gyakorol. Meg kell még említeni - hívja fel a figyelmet az adótanácsadó -, hogy a személyi jövedelemadózást érintő változások mellett, a munkavállalókat érintő egészségbiztosítási járulékteher 1 százalékkal emelkedik. Az egyes adózói rétegekre az intézkedések más-más hatást gyakorolnak, megnéztük, hogy az eddig ismertetett bejelentések milyen hatást gyakorolnak a 2012. évi nettó bérekre.

Kit hogyan érint?

A jelenleg ismertetett szabályok értelmében a legnagyobb nettó jövedelemveszteség az alsó jövedelemkategóriákban lesz érzékelhető a 2011. évi nettó jövedelmekhez viszonyítva - állapítja meg az RSM-DTM. Az egyedülálló adózók az idei minimálbért feltételezve közel nettó 10 000 forinttal visznek kevesebbet haza, azonban jelentős lesz a nettó jövedelemcsökkenés majdnem minden kategóriában 213 000 forint havi bruttó jövedelemig. Az adójóváírás kivezetését az alsóbb bérkategóriák esetében némileg kompenzálja a gyermekkedvezmény, azonban még így is igen jelentős a nettó jövedelemkiesés.

Nagyításhoz kattintson a táblázatra!

Forrás: RSM-DTM

Van egyáltalán nyertes?

A 2012. év nyertesei - ha ilyen megállapítás egyáltalán lehet tenni - a 213 000 forint felett kereső maximum 2 gyermekkel rendelkezőek lesznek. Sajnos a 3 vagy több gyermekesek már rosszul járnak, hiszen őket a családi kedvezmény már korábban kedvezően érintette, így az adójóváírás vagy a szuperbruttó kivezetése rájuk most nem gyakorol hatást, azonban a munkavállalót terhelő 1 százalékpontos járulékemelés már igen, ennek fogják megérezni a nettó jövedelemcsökkentő hatását.

Kompenzáció?

Bérkompenzáció a jelenlegi gazdasági helyzetben a gazdaság részvevői részére szinte teljesíthetetlen küldetés, bár lehetséges ismételten a bérkommandó intézményéhez nyúlni. Ez a bejelentés az idei évben egyszer már igen jelentős hullámokat korbácsolt, amennyiben a néhány hónappal ezelőtti bejelentésre és annak visszhangjára visszaemlékszünk, az eredményessége pedig erősen kétséges. A közszférában persze ismételten kompenzálni lehet a kiesést, azonban a belső és külső tényezők ismeretében, valamint az egykulcsos adó által okozott költségvetési hiány tekintetében talán érdemes lenne elgondolkozni az egykulcsos adó jelen helyzetben történő fenntarthatóságáról, a magasabb jövedelmek progresszív adóztatásáról - véli az RSM-DTM.